NIŠTA OD SPILJE

Bin Laden godinama živi u kući u Pakistanu

18.10.2010 u 17:51

Bionic
Reading

Osama bin Laden i njegov zamjenik Ajman al-Zavahiri kriju se na sjeverozapadu Pakistana i žive u kućama koje su vjerojatno dosta blizu jedna drugoj, rekao je visoki dužnosnik NATO-a, javlja CNN

'Nitko od Al Kaidina vodstva ne živi u spilji', istaknuo je NATO-ov dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Vjeruje se da vodstvo Al Kaide živi prilično komforno, u zaštiti lokalnog stanovništva i nekih članova pakistanskih obavještajnih službi.

Pakistan redovito odbacuje optužbe da štiti članove Al Kaide. Područje u kojem se zadnjih godina krije Bin Laden prostire se od planinskog područja Hitral na dalekom sjeverozapadu blizu kineske granice do doline Kuram uz Toru Boru u Afganistanu.

Tora Bora je područje u kojem se Bin Laden krio kada je američka vojska počela vojnu intervenciju u Afganistanu 2001., no preživio je i bombardiranje i pobjegao. Cijelo suspektno područje u kojem se krije Al Kaidin vrh obuhvaća stotine četvornih kilometara nepristupačna terena u Pakistanu gdje žive krajnje neovisna plemena.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik podsjetio je u ponedjeljak kako su se svi dosadašnji navodi o skrovištima Bin Ladena i afganistanskog talibanskog vođe mule Omara pokazali netočnima.

Bin Laden i al-Zavahiri nisu u Pakistanu, ustvrdio je Malik i pozvao međunarodne snage da podijele s vladom svaku obavijest kojom raspolažu kako bi vlada mogla 'poduzeti hitnu akciju'.

Neimenovani NATO-ov dužnosnik iznio je pesimistična predviđanja o budućnosti terorističke prijetnje u regiji, prenosi CNN. Od 500.000 do milijun muškaraca u dobi od 15 do 25 godina živi bez perspektive u pograničnom području Pakistana i Afganistana, a afganistanski Paštuni u 95 posto slučajeva izvode terorističke napade radi novca, a ne zbog privrženosti talibanskoj ideologiji.

Dužnosnik je rekao kako bi afganistanski i pakistanski talibani lako mogli raspolagati brojem od 30.000 boraca. Zaključak koji je NATO-ov dužnosnik uputio afganistanskoj vladi jest da mora djelovati brzo i odgovoriti na potrebe tih ljudi za sigurnošću, za gospodarskim napretkom i radnim mjestima kako bi rat završio.

'Vrijeme istječe', rekao je dužnosnik i upozorio da cjelokupnu sliku Afganistana dodatno usložuje činjenica da je ta zemlja golema pozornica svekolikog kriminala, od krijumčarenja ljudi, droge do minerala, a sve je pak tijesno vezano uz pobunu.

Afganistanska vlada treba se hitno uhvatiti u koštac sa svim tim problemima jer samo pomirba i stvaranje uvjeta za redovito funkcioniranje države može ljudima pružiti sigurnost i omogućiti povlačenje međunarodnih snaga. U protivnom, 'ondje ćemo se boriti dovijeka', rekao je dužnosnik.