ZBOG ŠTRAJKA BEZ GORIVA

Francuska vozi na rezervi

18.10.2010 u 17:02

Bionic
Reading

Dok su francuska vlada i sindikati ukopani na svojim pozicijama, štrajk rafinerija ušao je u ponedjeljak u drugi tjedan te je Francuska posegnula za naftnim zalihama kojih ima za 98 dana, a u osporavanje mirovinske reforme uključili su se i kamionski prijevoznici, prenose agencije.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je za ponedjeljak poslijepodne sastanak 'međuministarskog kriznog centra' koje će raspravljati o nestašici goriva u zemlji, javlja agencija AFP.

Agencija dodaje da je sastanak užeg kabineta na temu opskrbe gorivom već održao predsjednik države Nicolas Sarkozy koji unatoč štrajkovima i blokadama ne odustaje od svoje mirovinske reforme povišenja dobne granice umirovljenja sa 60 na 62 godine.

Reuters prenosi procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja nadzire strateške zalihe nafte u državama članicama OECD-a, da Francuska ima zaliha za 98 dana i 'već ih crpi'. Međutim, na svojim pozicijama ukopali su se i moćni francuski sindikati koji uživaju podršku oporbene ljevice i najavljuju da će mobilizaciju radništva potvrditi općim štrajkom u utorak, na dan kada Senat treba glasovati o novom mirovinskom zakonu.

Francuski premijer Francois Fillon uporno je u nedjelju ponavljao da će reforma biti 'izglasana', unatoč 'društvenoj krizi'. Ljevica pak žali zbog nepopustljivosti vlade i poziva na dijalog, poručili su socijalisti.

'Ovo je odlučan tjedan', rekao je glasnogovornik socijalista Benoit Hamon i pozvao Francuze neka prosvjeduju u miru i ne dopuste da ih zlostavlja strogoća vlasti. Štrajkovi protiv mirovinske reforme proširili su se prošlog tjedna na 12 francuskih rafinerija i nadovezali na trotjedni štrajk u najvećoj francuskoj naftnoj luci Fos Lavera u Marseilleu gdje radnici štrajkaju protiv radnih uvjeta i protiv reforme.

Fos-Lavera je u svijetu treća najveća luka za naftne derivate s pretovarom od 64.2 milijuna tona godišnje. U ponedjeljak se uključio i kamionski prijevoz u akciju blokirajući spremišta goriva i stvarajući prometni kaos hotimičnom usporenom vožnjom.

Nije još objavljeno koliko je benzinskih postaja 'presušilo' od njih 12.500 u Francuskoj, no Exxon Mobil je objavio da je stanje 'kritično' i da će vozači teško do dizela u Parizu i Nantesu na zapadu, javlja Reuters.

AFP je javio da goriva nema na 1.500 benzinskih postaja, a stanje je 'krajnje zabrinjavajuće' na 3.500 postaja u ruralnim područjima. Poremećaji su nastavljeni u ponedjeljak i u željezničkom prometu, kao i prosvjedi u 261 srednjoj školi od njih 4.000 pa je čak bilo manjih sukoba između mladih i snaga reda.