KRITIČAR HRVATSKE

Britanski ministar za Europu varao na porezu

18.10.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Bivši britanski ministar za Europu Denis MacShane, poznat po tome što je svojedobno zagovarao blokadu hrvatskog puta prema EU zbog navodnog skrivanja generala Ante Gotovine, prijavljen je policiji zbog sumnje u nezakonito trošenje novca britanskih poreznih obveznika, prenosi britanski tisak

Nadležni odbor britanskog parlamenta pozvao je policiju da ispita troškove MacShanea, zastupnika Laburističke stranke, koji je među ostalim prijavio da je u tri godine kupio osam laptopa, a 8.000 funti iz proračuna platio tvrtki svojega brata, prenosi tisak.

Dok traje policijska istraga, Laburistička stranka suspendirala je MacShanea, poznatog po tome što se kao ministar u britanskoj vladi 2004. zauzimao da Europska komisija ne da pozitivno mišljenje o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU dok se ne riješi slučaj tada odbjeglog generala Ante Gotovine.

Prema pisanju Daily Maila, MacShane je prošle godine u troškove svog zastupničkog rada prijavio osam laptopa vrijednih oko 6.000 funti te tri digitalne kamere, tvrdeći da su mu bili potrebni da bi 'održavao korak s modernom tehnologijom'.

Također je podnio račune za usluge 'istraživanja i prevođenja' koje je proveo Europski institut za politiku koji kontrolira MacShaneov brat Edmund Matyjaszek, navodi list.

Financial Times prenosi izjavu MacShanea, kojemu je ured bio u garaži u njegovu domu u Rotherhamu u Yorkshireu.

'Odbor me je informirao da je pisao policiji u vezi s istragom o prijavi koja je protiv mene podnesena u lipnju 2009. Žaleći zbog takvog razvoja događaja, naravno da ću potpuno surađivati s policijom kao što sam surađivao i s odborom. Nemam daljnjih komentara', rekao je MacShane.