Svijet RAT U IRAKU

WikiLeaks izlazi sa 400.000 dokumenata

  • Autor: D. Pilsel
  • 18.10.2010 13:26:45
  • 18.10.2010 12:08:48

Prema pisanju američkih medija, Wikileaks će uskoro putem više medija i na vlastitim stranicama objaviti na tisuće tajnih dokumenata, ovoga puta o ratu u Iraku, zbog čega se u Pentagonu razmatra pitanje kako odgovoriti na izazove zbog nove filtracije informacija

Wikileaks će danas ili najkasnije sutra (prema BBC-ju, bi to trebalo biti prema kraju listopada) pustiti u opticaj 400.000 dokumenata o ratu u Iraku, a više je medija u SAD-u već krenulo raspravljati o sadržaju i dometima materijala koji će se otkriti.

Čak i Pentagon smatra da će se provala informacija dogoditi uskoro jer je pripremio veliku grupu od 120 analitičara kojima je zadatak procijeniti opasnost informacija koje budu govorile o taktičkim ili strateškim vojnim operacijama. Trenutno je pristup stranici WikiLeaksa onemogućen, pa se samo može pročitati, i to od 29. rujna, da se stranica 'održava'.

'Neke bi teme koje će se objaviti mogle biti opasnima za izvore', rekao je jučer glasnogovornik Pentagona pukovnik David Lapan koji je zatražio od WikiLeaksa da vrati dokumente vlasniku, američkoj vojsci. Prema Lapanu, dokumenti bi mogli biti osjetljivi po pitanju iračke nacionalne sigurnosti, infrastrukturi zemlje ili poslovima snaga koalicije.

Prošlog srpnja WikiLeaks, osnovan 2006, objavio je 90.000 dokumenata o ratu u Afganistanu. Ticali su se angažmana saveznika od 2004. do 2010. i sadržavali su, što je podiglo najveću buru, podatke o pomoći pakistanskih tajnih službi talibanima, tajnim operacijama saveznika te podatke o većim akcijama u kojima je poginuo znatan broj civila, što se pokušavalo zataškati.

Organizacija WikiLeaks surađuje s novinarima, ali ima cilj prvenstveno pružiti informacije svim građanima koji žele, bez posrednika, doći do podataka, i to na stranici Wikileaks.org.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još