'ŠTETNO ZA SLOVENIJU'

Janša protiv referenduma o ulasku Hrvatske u NATO

10.02.2009 u 23:57

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da je protiv raspisivanja referenduma na kojemu bi Slovenci glasovali o ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma za ulazak u NATO jer bi to štetilo slovenskim nastojanjima da se s Hrvatskom nagodi o rješenju graničnog pitanja

LJUBLJANA - "Referendum bi bio štetan za slovenske pregovaračke pozicije i to nije pravi način", rekao je Janša u večernjoj emisiji "Odmevi" Slovenske televizije, ali je dodao da ne treba previše dramatizirati niti nastojanja inicijatora referenduma jer oni na to imaju zakonsko pravo.

Ako im uspije sakupiti 2500 glasova za svoju inicijativu do idućeg ponedjeljka, a onda još 40.000 glasova u roku 35 dana da se referendum i održi, to bi moglo na godinu dana odgoditi učlanjivanje Hrvatske u NATO jer ratifikacijski zakon koji je slovenski parlament prihvatio u ponedjeljak ne bi bio na snazi, ali Janša ocjenjuje da to ne bi imalo "dramatične" posljedice za NATO.

Ni Europska unija se nije raspala nakon što je Irska lani na referendumu odbila Lisabonski ugovor, pa se ne bi niti NATO zbog slovenskog referenduma, a ništa se nije dogodilo niti nakon što se lani Grčka nije složila da se pozivnicu za članstvo zajedno s Albanijom i Hrvatskom uputi i Makedoniji, pojasnio je Janša.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši slovenski premijer u ponedjeljak je glasovala za ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola, a Janša je tada izjavio da nisu točni navodi manjih stranaka koje su se tome protivile da je Hrvatska NATO-u poslala "dokumentaciju kojom prejudicira granicu sa Slovenijom".

Upravo te dvije stranke, Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Slovenska pučka stranka (SLS) inicijatorice su najave da će prikupiti potpise za održavanje referenduma na kojemu bi glasači opozvali pristupni protokol za Hrvatsku, a tvrde da su sadašnji premijer Borut Pahor i bivši premijer Janez Janša javnosti "prikrili" da je Hrvatska NATO savezu poslala dokumentaciju i karte kojima se prejudicira granica.

Marjan Podobnik iz Slovenske pučke stranke (SNS) rekao je za emisiju "Odmevi" da mu je žao zbog takvog ponašanja Pahora i Janše koji su, kako je rekao spremni "mešetariti" slovenskim teritorijem i morem, u koje računa cijeli Piranski zaljev i "sporne točke" na kopnu, uključujući 113 hektara južno od Dragonje i lijevu obalu rijeke Mure kod Hotize i Svetog Martina na Muri. Janša i Pahor žele trgovati s hrvatskom stranom, kako bi se vratili na ishodište parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan koji Pučka stranka odbacuje, pojasnio je Podobnik. Najavio je da će ta stranka odustati od referenduma ako se u parlamentu prihvati deklaracija da Hrvatska okupira dijelove slovenskog mora i kopna i da Slovenija to ne priznaje kao stalno stanje.

Janša je u razgovoru za "Odmeve" izjavio da se Pahorova vlada ponaša nespretno u graničnom prijeporu i slabo komunicira s međunarodnom javnošću koju je, ustvrdio je Janša, trebala uvjeriti da Hrvatska ne poštuje dogovore i da je sama odbacila mogućnost da se spor preda Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu jer su hrvatski pregovarači odbili da se na tom sudu primijeni kombinacija suđenja po međunarodnim zakonima i propisima koji bi uvažavali i "načelo pravičnosti".

Janša je rekao da nikad s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom nije potpisao sporazum o predaji graničnog spora Den Haagu nego da je to bilo načelno mišljenje slovenske politike i stranaka koje nije ostvareno jer Hrvatska nije pristala na suđenje po načelima pravičnosti. Zašto Hrvatska na to ne pristaje, to ne shvaća nitko u Europi, rekao je Janša.