ANGELA MERKEL:

'Koncept multikulturalnog društva je propao'

17.10.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila da je pokušaj stvaranja multikulturalnog društva u Njemačkom 'u potpunosti propao', dodavši na taj način dodatnu vatru na prethodnu raspravu o imigrantima i islamu oko čega unutar njezina konzervativne stranke već odavno postoje podjele među članovima

Merkel je na sastanku mladih Demokršćanske unije (CDU), izjavila kako multikulturalni koncept, prema kojemu 'ljudi žive sretno jedni pokraj drugih', jednostavno nije uspio u zemlji u kojoj živi oko četiri milijuna muslimana.

Kancelarka je podsjetila da je njemačka šezdesetih pozivala radnike iz inozemstva da dođu u Njemačku, no oni su ostali živjeti ondje. 'Zavaravali smo se govoreći: 'Neće ostati, u jednome će trenutku otići', no to se nije dogodilo', rekla je Merkel. Osobito je reagirala na izjavu njemačkoga predsjednika Christiana Wulffa koji je nedavno izjavio da je islam dio Njemačke, poput kršćanstva i židovstva. Ona smatra dda je to istina, no istodobno je uvjerena da i imigranti moraju napraviti više kako bi se integrirali u njemačko društvo.

'Svatko tko u startu ne zna njemački jezik, nije dobrodošao', rekla je Merkel, dodavši kako smatra da bi imigranti trebali učiti njemački jezik da bi mogli pohađati škole i dobiti priliku na tržištu rada. Komentari Angele Merkel uslijedili su u trenutku kada se na njemačkoj političkoj sceni sve češće čuju poruke vodećih političara koje imaju negativnu konotaciju prema imigrantima. Početkom tjedana vođa bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU) Horst Seehofer, također je izjavio kako smatra da je koncept multikulturalnosti u Njemačkoj mrtav.

Kancelarka se prošli tjedan sastala s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom. Tursku zajednicu u Njemačkoj čini oko dva i pol milijuna ljudi, a Merkel i Erdogan su se dogovorili kako će se aktivnije angažirati na njihovoj boljoj integraciji.