KOSOVO

Osipa se Thachijeva vlada

16.10.2010 u 18:58

Bionic
Reading

Demokratska liga Kosova (LDK), manjinski koalicijski partner vladajuće stranke premijera Hashima Thacija, najavila je u subotu, dan nakon odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, da njezini ministri izlaze iz vlade.

"S ponedjeljkom, 18. listopada, LDK izlazi iz vladajuće koalicije i kosovske vlade", objavio je predsjednik LDK-a Fatmir Sejdiu ne navodeći razloge, piše agencija dpa.

U 12-članoj koalicijskoj vladi LDK je imao potpredsjednika vlade i pet ministara, među kojima ministra vanjskih poslova, piše AFP.

LDK je odluku o izlasku iz koalicije objavio dan nakon što je predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, koji sada obnaša dužnost privremenog predsjednika države, najavio prijevremene izbore za 13. veljače.

Prijevremeni izbori raspisuju se pošto je Sejdiu 27. rujna podnio ostavku na dužnost predsjednika države, nakon što je Ustavni sud presudio da je prekršio zakon zadržavši paralelno i funkciju predsjednika stranke.

Redoviti izbori trebali su biti održati u studenome 2011. godine

Kako se Thacijeva Demokratska stranka Kosova i LDK nisu uspjele dogovoriti oko novog predsjednika države, Krasniqi je odlučio raspisati nove izbore.

Strahuje se da bi prijevremeni izbori mogli štetiti početku izravnih razgovora Prištine i Beograda, na koje je, zahvaljujući naporima Europske unije i Sjedinjenih Država, Beograd konačno pristao u rujnu, prvi put otkako je 2008., Kosovo proglasilo neovisnost.