Svijet STRAVA U KONGU

Dječak svjedočio da je ubijao i sakatio

Bivši dječak-vojnik u utorak je pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Haagu svjedočio da je ubijao i sakatio ljude u crkvenoj školi tijekom rata u Kongu, na suđenju vođi milicije Thomasa Lubange

DEN HAAG - Danas mladić, svjedok je ispričao kako su ga kao 11-godišnjaka oteli paravojnici na putu do škole i poslali u brutalni logor za vojnu obuku što ga je vodio Lubanga.

Utemeljitelj i bivši vođa Saveza kongoanskih domoljuba, političkog pokreta i njegova vojnog krila, Lubanga je izjavio da se ne osjeća krivim za novačenje djece u paravojsku tijekom plemenskih sukoba 2002.-2003.

"U misiji (crkve) ubijali smo one koje smo ondje zatekli, također i svećenike", rekao je svjedok i opisao kako su taocima "rezali usne i unakazili lice".

Međunarodni kazneni sud u Haagu prvi je stalni svjetski sud za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, a proces protiv Lubange prvi je koji se pred njim vodi.

Dječak je u utorak uspio dati iskaz pošto se prije dva tjedna povukao zbog straha od Lubange u sudnici. Njegov identitet nije objavljen, a svjedočio je zakriven pred Lubangom.

Svjedok je opisao da je u logoru učio baratati oružjem, a vojnici su ga redovito tukli i prijetili riječima: "Tko izgubi pušku bit će premlaćen na smrt."

Opisao je kako je u logoru naučio pušti marihuanu i piti pivo.

Skupine za ljudska prava navode da vojske koje se koriste djecom-vojnicima drogiraju djecu kako bi im umrtvili živce i učinili ih neosjetljivima na ratne strahote.

ICC je ustanovljen 2002. i u pritvoru su samo trojica bivših kongoanskih ratnih vođa.

Suci bi uskoro trebali objaviti jesu li prihvatili zahtjev tužiteljstva da izdaju nalog za uhićenje sudanskog predsjednika Omara al-Bašira optuženog za genocid i nasilje u pokrajini Darfuru.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još