SPORNI TERITORIJ

Britanija odbila poslati pojačanje Gibraltaru

16.10.2010 u 17:24

Bionic
Reading

Velika Britanija je odbila pojačati svoju vojnu nazočnost oko Gibraltara kako je zatražio predsjednik gibraltarske autonomne vlade Peter Caruana, objavio je u subotu britanski Foreign Office.

"Kraljevska mornarica je već nazočna u toj zoni i njezina uloga je dobro definirana", rekao glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova u odgovoru na Caruanin zahtjev.

Caruana je zahtjev uputio nakon niza pomorskih incidenata sa španjolskim vlastima. Posljednji se zbio prije nekoliko tjedana kada je španjolska policijska pomorska ophodnja odbila predati gibraltarskim vlastima navodnog krijumčara kojeg je uhitila u blizini.

Caruana je zatražio da britanska vlada poduzme mjere poštivanja britanskog suvereniteta u teritorijalnim vodama Gibraltara. Tražio je raspoređivanje i intervenciju britanske kraljevske mornarice zbog zaštite policije na zadatku u vodama Gibraltara.

Gibraltar je Španjolska 1713. prepustila Engleskoj prema sporazumu iz Utrechta kojim je okončan rat za španjolsko naslijeđe.

Španjolska nikada nije prestala polagati pravo na Gibraltar, čiji su se stanovnici 1967. i 2002. godine na referendumima izjasnili da žele ostali pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

London pomorski pojas oko "stijene" smatra britanskom teritorijalnim vodama. Španjolska osporava i taj dio. Madrid se poziva na sporazum iz 1713. godine koji spominje grad i dvorac Gibraltar s lukom i utvrdama, ali ne i okolni pomorski prostor.