PROTIV SMANJENJA PLAĆA

Štrajk javnih službi širi se Rumunjskom

14.10.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Rumunjski zaposlenici javnih služba u četvrtak su prosvjedovali na ulicama pošto ih je sponatni štrajk dužnosnika u ministarstvu financija u Bukureštu u srijedu ohrabrio da se pridruže prosvjedima protiv smanjenja plaća

Porezni uredi i zavodi za zapošljavanje u većini gradova bili su zatvoreni, a tisuće zaposlenih u javnim službama iskazivali su nezadovoljstvo na ulicama tražeći plaće za podmirenje osnovnih potreba.

U zadnja dva mjeseca dužnosnici nisu primali stimulacije i bonuse koji su činili velik dio njihovih plaća. Takav sustav godinama je bio korektiv općenito niskim plaćama, ponekad je plaću udvostručio.

Oko 300 prosvjednika provelo je noć na četvrtak u ministarstvu financija, a ministar Gheorghe Ialomiteanu morao se zaključati u svoj ured pošto su pregovori propali.

Ministarstvo je Ialomiteanu napustio u četvrtak uz pomoć zaštitara, a stotine drugih zaposlenika demonstrirale su u četvrtak pred zgradom.

Sindikati učitelja i policije solidarizirali su se sa štrajkašima.

U četvrtak su demonstrirale pred ministarstvom obrazovanja stotine nastavnika, javlja agencija Interfax.

U sklopu mjera za smanjenje javnog deficita koje od nje zahtijeva Međunarodni monetarni fond koji joj je dodijelio spasonosne zajmove, Rumunjska je ljetos za četvrtinu smanjila plaće zaposlenih u javnim službama, a PDV povećala s 19 na 24 posto.