NA POVRŠINI I SPASIOCI

Spašeni svi rudari u Čileu!

14.10.2010 u 08:05

Bionic
Reading

Nakon uspješne evakuacije 33 rudara koji su 69 dana bili zatočeni u urušenom rudniku San Jose, na sjeveru Čilea, u srijedu, u 11.30 sati po lokalnom vremenu, iz rudnika su izvučena i petorica spasioca, nakon čega je u cijelom Čilu bučno proslavljen završetak najdulje operacije spašavanja u povijesti rudarstva

Iz skloništa na dubini od gotovo 700 metara, u kojem su rudari nakon urušavanja okna 5. kolovoza proveli više od 10 tjedana, posljednji je izašao spasilac Manuel Gonzalez. On se u utorak, kroz bušotinu široku 70 centimetara, prvi spustio do zarobljenih rudara u spasilačkoj kapsuli Phoenix 2, koju je projektirala NASA.

Gonzalez je čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, koji ga je pozdravio na površini, rekao kako se nada da se nešto slično neće nikada ponoviti i da će se poboljšati mjere sigurnosti u čileanskim rudnicima, izvijestio je CNN koji je prenosio program čileanske televizije.

Pinera je rekao da rudnik, koji se urušio 5. kolovoza, 'nikada nije trebao raditi tako kao što je radio te da je imao dugu prošlost kršenja propisa'.

On je najavio da će 'čileanski radnici i poslodavci načiniti novi sporazum, u kojem će život, dostojanstvo radnika i zaštita na radu biti središnji interes vlade'.

Predstavnici vlasnika rudnika zlata i bakra San Jose, tvrtke San Esteban Mining Co., ranije su najavili da će u cijelosti surađivati u istrazi čileanskih vlasti i kongresa o uzrocima nesreće u rudniku.

Spašavanje posljednjeg rudara