POVIJESNI PROSVJEDI

Ni sindikati ni francuska vlada ne popuštaju

14.10.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Iako novi zakon reforme mirovina u Francuskoj treba još samo potvrditi Senat, nezadovoljstvo francuskih građana raste eksponencijalno raste. Na posljednjim demonstracijama na ulice je izašlo 3,5 milijuna ljudi, prema procjenama sindikata. No zasad nema znakova o dogovoru između sinidikata i vlade

Ni nakon četvrtih po redu demonstracija protive reforme mirovina koje su na ulice Francuske 12. listopada izvele između milijun (službene procjene Ministarstva unutarnjih poslova) i tri milijuna ljudi (procjene sindikata), francuska vlada ne pokazuje znakove posustajanja. 'Mirni smo, staloženi, odlučni i spremni smo slušati' izjavio je Eric Woerth, ministar rada, dan nakon velike socijalne mobilizacije.

Dapače, ministar koji žustro brani novu reformu nudi i posve osebujnu interpretaciju velikog odaziva na prosvjede 'To je jaka refroma, dakle nije iznenađujuće da su i prosvjedi jaki.'.

Predsjednik Nicolas Sarkozy je preko Ministarskog vijeća poručio da se mora nastaviti odlučno te da nema popuštanja u provedbi reforme. Glavna stavka oko koje se sukobljavaju vlada i sindikati nove reforme jest podizanje minimalnog praga za stupanje u mirovinu s 60 na 62 godine.

Inače, jakom otporu prema novom zakonu o reformi, kojeg je već odobrio Francuski parlament, a trenutno je na rasporedu u Senatu, pridružili su se i mladi, mahom gimnazijalci. Upravo je taj priljev najmlađih demonstranata jako uznemirio neke od pripadnika vladajuće stranke. Glavni tajnik UMP-a, konzervativne stranke na vlasti, netom poslije završetka prosvjeda, prozvao je opozicijske političare neodgovornim zbog pozivanja mladih na prosvjede.

Sindikati pak iznose brojke o sve većem odazivu od početka demonstracija te pozivaju na ustrajnost žačeći što vlada ne uzima u obzir golemi val nezadovoljstva koji se širi zemljom. Novi val prosvjeda zakazan je za subotu.