MAĐARSKA KATASTROFA

Otrovni mulj ubio devetu osobu

13.10.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je područje zapadne Mađarske poplavljeno toksičnim muljem oko tvornice aluminija, a njegova vlada bi tijekom dana trebala odlučiti o tomu hoće li se nastaviti proizvodnja nakon nesreće u kojoj je poginulo najmanje devet osoba

Prema zadnjim provjerama, nema dodatnih oštećenja na zidovima velikoga rezervoara, izjavila je glasnogovornica tima za izvanredna stanja Gyorgyi Tottos.

Za curenje toksičnog mulja u kemijskoj tvornici MAL Zrta, Orban je okrivio 'ljudski nemar'. Prema najnovijim podacima, od posljedica curenja mulja iz tvornice umrlo je devet ljudi, jer je u međuvremenu ozljedama u bolnici podlegla jedna starija osoba, a ozlijeđeno ih je 150.

Policija je podignula optužni prijedlog za nemar protiv direktora tvrtke MAL Zrta, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija u mjestu Ajki, odgovorna za prošlotjedno katastrofalno istjecanje otrovnog blata u Mađarskoj, a policija u tvrtki osigurava svu imovinu, objavile su agencije.

Direktor MAL-a Zoltan Bakonyi priveden je u ponedjeljak, a mađarski premijer Orban odredio je vladina povjerenika koji će najviše dvije godine ravnati tvrtkom, nad kojom nadzor preuzima država, a sredstva su joj blokirana.

Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama MAL Zrta u Mađarskoj. 'Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkim sustavom tvrtke', rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi, navodi Reuters.

Po njegovim riječima, policija pretražuje budimpeštanski ured tvrtke, a porezna uprava APEH odredila je punu provjeru MAL-a.

Bakondi je rekao da će vlada u srijedu odlučiti je li sigurno ponovno pokrenuti proizvodnju, što traže i sindikati i vlada da bi se sačuvalo tisuću radnih mjesta i tržišni potencijal tvrtke. Odluči li se da je to sigurno, tvornica aluminija ponovno bi počela proizvodnju od kraja ovog tjedna.