NAKON VALA SAMOUBOJSTAVA TINEJDŽERA

Američke zvijezde pokrenule kampanju protiv homofobije

14.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ameriku je u posljednjih nekoliko mjeseci potresao pravi val samoubojstava mladića i djevojčica koji su doživjeli zastrašujuću agresiju okoline zbog svoje spolne orijentacije. Gay aktivisti i liberalni dio javnosti za sve okrivljuju konzervativne političare i kršćanske fundamentaliste, te su pokrenuli dvije akcije: 'We Give A Damn' i 'It Gets Better', kojima se priključio velik broj slavnih

Seth Walsh, 13 godina, iz Kalifornijie; Billy Lucas, 15 godina, iz Indiane; Caleb Nolt, 14 godina, također iz Indiane; Ray Chase, 19 godina, iz Rhode Islanda; Cody Barker, 17 godina, iz Wisconsina; Harrison Chase Brown, 15 godina, iz Colorada; Justin Aaberg, 15 godina, iz Minnesote; Asher Brown, 13 godina, iz Teksasa; Felix Sacco, 17 godina, iz Massachussettsa; Tyler Clementi, 18 godina, iz New Jerseya. To su tek javnosti poznati slučajevi samoubojstava američkih tinejdžera, koje je u smrt otjerala konstantna i agresivna homofobija okoline u proteklih mjesec dana!

Većina njih bila je zlostavljana u školi, dobacivalo im se da su bolesni, poremećeni i pederčine te ih se svakodnevno progonilo. Neki su se bezuspješno požalili nastavnicima, neki roditeljima, no na kraju više nisu mogli izdržati neprestano mučenje homofobne okoline, pa su si u očaju oduzeli život.

Zbog videa na internetu skočio s mosta

Primjerice, brucoš Tyler Clementi sa Sveučilišta Rutgers bio je žrtva dvojice svojih cimera. Oni su ga tajno snimili kako vodi ljubav s dečkom, a onda su snimku postavili na internet! Clementi je objavio oproštajno pismo na svom profilu na Facebooku te skočio u smrt s mosta George Washington, koji vodi k Manhattanu. Trinaestogodišnjeg Ashera Browna su pak mučili kolege iz razreda, pa se na kraju objesio.

Ovaj novi val brutalne homofobije zabrinjava američke gay aktiviste, kao i liberalni dio javnosti, koji za sve okrivljuje konzervativne političare i kršćanske fundamentaliste. Razloga za to itekako imaju.

Sveta republikanska vojska

Ultrakonzervativni republikanski senator iz Južne Karoline, Jim DeMint, nedavno je izjavio da homoseksualci ne bi smjeli predavati u školama, dok je republikanski kandidat za guvernera New Yorka Carl Palladino u govoru zaključio da se djeci 'ne smije isprati mozak pa da misle kako je homoseksualnost prihvatljiva'.

Jednako tako, republikanski senatori su svi, bez iznimke, odbili glasati za ukidanje diskriminacije homoseksualaca u američkoj vojsci, koji moraju tajiti svoj identitet ukoliko žele ginuti za vlastitu državu. I to bez obzira što je i admiral Mike Mullen, šef američkog vojnog stožera, izjavio na senatskom saslušanju da se stidi propisa 'Don't Ask, Don't Tell', koji diskriminira gay vojnike te da takva situacija šteti moralu američke vojske.

Kukavički napadi na gayeve i u New Yorku

Ellen DeGenneres, popularna komičarka i voditeljica talk showa, koju smatraju nasljednicom Oprah Winfrey, opisala je val samoubojstava gay tinejdžera kao epidemiju, kojoj treba pod hitno stati na kraj. Stoga su ovih dana pokrenute i dvije kampanje u kojima brojne poznate ličnosti istupaju protiv homofobije i ohrabruju gay klince da, unatoč svemu, izdrže i odupru se zlostavljanju. Dva najistaknutija projekta su 'We Give A Damn' i 'It Gets Better', odnosno 'Nama je stalo' i 'Bit će bolje', u kojima se oglasio impresivan broj američkih celebrityja. Među njima su glumice Anne Hathaway, Anna Paquin, Lily Tomlin, komičarke Margaret Cho, Wanda Sykes i Sarah Silvermann, pjevačica Cyndi Lauper, irski zavodnik Colin Farrell te pjevači Elton John i Ricky Martin. U kampanji 'It Gets Better', koja se odvija na Youtubeu, oglasilo se stotine američkih gayeva i lezbijki, koji su uputili poruke solidarnosti zlostavljanih tinejdžerima, a među njima su i jedan policajac, ali i baptistički svećenik.

Hoće li sve to pomoći, za sada je teško reći, no najnovije vijesti iz New Yorka – jednog od najliberalnijih gradova svijeta - nisu baš ohrabrujuće. Nedavno se homofobni napad dogodio i u baru Stonewall, legendarnom mjestu pobune homoseksualaca 1969. godine, iz kojeg je potekao cijeli suvremeni pokret za prava gay osoba.

Još gora je priča o deveteročlanoj maloljetničkoj bandi koja je otela jednog homoseksualca te ga satima mučila, gaseći mu cigarete po tijelu i sodomizirajući ga bejzbolskom palicom. Policija ih je brzo otkrila i privela, a njihovo ponašanje je njujorški šef policije opisao kao 'kukavičko i vrijedno prezira'.