DIPLOMATSKO ZAOŠTRAVANJE

Iranci uhapsili dva njemačka novinara

12.10.2010 u 17:54

Bionic
Reading

Na pomolu je diplomatski rat Njemačke i Irana! Naime, kako javljaju njemački mediji, iranske vlasti su uhapsile dva njemačka novinara, koji su doputovali u Teheran kako bi izvještavali o slučaju Sakineh Mohammadi Ashtiani, Iranke koja je osuđena na smrt kamenovanjem i oko čijeg se spasa angažirao veći dio međunarodne zajednice

Ashitani je proglašena krivom za ubojstvo svog supruga, koji ju je dugi niz godina nemilosrdno zlostavljao, a njezin slučaj već mjesecima zaokuplja pažnju svjetske javnosti. Iranske vlasti s time nisu nimalo sretne, pa su u međuvremenu pokušale uhititi njenog prvog odvjetnika, Muhameda Mustafeija, koji je u zadnji čas uspio pobjeći iz svojeg ureda u Teheranu i preko Kurdistana doći do Turske, odakle su mu dali azil u Norveškoj.

Novi odvjetnik osuđenice na smrt jest Houtan Kian, kojega su njemački novinari intervjuirali u trenutku hapšenja. Zasad nije poznat identitet dvojice novinara, no iranske vlasti im na teret stavljaju da su u zemlju ušli predstavljajući se kao turisti te da nisu imali odgovarajuću radnu vizu. Sumnja se da su dvojica novinara suradnici najtiražnijeg europskog dnevnika Bild, no iz te novinske kuće nisu ništa konkretno željeli komentirati, kako ne bi ugrozili sigurnost uhapšenih.

Njemačke je vlasti o hapšenju obavijestila Mina Ahadi, iranska aktivistica za ljudska prava koja trenutno živi u Njemačkoj i vodi udrugu Komitet protiv kamenovanja. Ahadi je uspostavila kontakt između odvjetnika Kiana i dvojice novinara, koji su se našli u nedjelju popodne. Ona je i telefonski iz Njemačke prevodila pitanja dvojice novinara iranskom odvjetniku, no usred razgovora je začula buku i glasove policije, koja je upala u odvjetnikov ured.

Nakon toga se gubi i svaki trag odvjetniku Houtanu Kianu, kao i sinu osuđene Ashitani, koji je također bio prisutan na intervjuu. O svemu tome je aktivistica Ahadi odmah obavijestila njemačke vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova odmah je uspostavilo posebnu skupinu koja je trebala u tajnosti ispregovarati puštanje dvojice novinara, no jučer je iranska državna novinska agencija objavila priopćenje u kojem se objavljuje hapšenje, što znači da se mogu očekivati dugi i mučni pregovori Irana i Njemačke. Novinare se drži u zatvoru u Tabrizu, gradu na sjeveru Irana, a zasad ih nitko nije smio posjetiti.

Udruženje novinara Njemačke (DJV) pozvalo je na hitno puštanje svojih kolega, no male su šanse da se to i dogodi. Da iranske vlasti misle ozbiljno kada je riječ o cenzuri medija govori i podatak da su dan nakon hapšenja dvojice Nijemaca naredili i dopisniku španjolskog El Paisa Angelesu Espinozi da napusti Iran najkasnije do 24. listopada.