Svijet NAPETOST RASTE

Ahmadinedžad u Libanonu koji miriše na rat

  • Autor: Drago Pilsel
  • 12.10.2010 14:03:19
  • 12.10.2010 13:22:39

Mnoštvo koje se sprema dočekati i slaviti dolazak iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada stvorilo je neviđenu napetost u zemlji cedra. Dok militantni Hezbollah otvara širom ruke da zagrli najvećeg mecenu, prozapadni blok u vladajućoj koaliciji posjet smatra provokacijom i dokazom opasnih planova šijita u Libanonu i regiji

Na jugu Libanona, s druge strane granice, u Izraelu, pokreti najvećeg neprijatelja, predsjednika Irana i šijitske snage praćeni su velikom pozornošću. Premijer Benjamin Netanyahu poduzeo je sve što je mogao da spriječi Ahmadinedžadov posjet Libanonu i upozori međunarodnu zajednicu na to koliko ovaj posjet može biti destabilizirajući za cijelu regiju.

Posjet iranskog predsjednika dolazi u vrlo delikatnim uvjetima libanonske politike. Država je u velikom iščekivanju pravorijeka međunarodne istražne komisije koja preispituje sve okolnosti oko ubojstva premijera Rafika Haririja 2005. Vijesti koje su procurile o mogućim optužbama na račun članova Hezbolaha izazvale su ogromnu političku i medijsku buru.

Šijiti odbijaju prihvatiti pravorijek Komisije i optužuje Izrael da stoji iza tog ubojstva. Veleposlanstvo SAD-a dalo je upute svojim državljanima da izbjegavaju veće koncentracije gužvi, jer se očekuju neredi. Mediji izvještavaju o povećanom naoružanju građana koji se pripremaju za ponovno razbuktavanje oružanih sukoba.

Ahmadinedžad sutra stiže u Bejrut gdje će ga dočekati službenici Hezbollaha. Zatim ide s njima na veliko okupljanje te terorističke stranke na kojem bi također trebao govoriti šijitski lider u Libanonu Hasan Nasrala, koji se od 2006. i drugog Libanonskog rata ne pojavljuje u javnosti.

Prekosutra se iranski predsjednik seli na jug zemlje, u sjedište Hezbollaha. Taj je dio praktički razoren prije četiri godine izraelskim napadima i obnovljen novcem iz Irana.

Neki mediji iz Jeruzalema spekuliraju da će Ahmadinedžad demonstrativno bacati kamenje preko ograde, prema Izraelu. Zapad optužuje iranski režim da je glavni u naoružavanju Hezbollaha koji ima otprilike 30.000 raketa zemlja-zemlja i zemlja-zrak.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još