Svijet FRANCUSKA

Štrajk izazvao prometni kaos

Željeznički i zračni promet u Francuskoj u utorak je znatno poremećen zbog još jednog štrajka protiv najavljene mirovinske reforme koji bi se ovaj put mogao produljiti

Ovaj četvrti po redu štrajk od rujna uživa veliku potporu javnosti: 66 posto Francuza kaže da su za veće prosvjede, a 69 posto podupire sindikate, po anketama. U zadnjim prosvjedima sudjelovalo je između 900.000 i milijuna, po procjeni policije, a 3 milijuna po sindikatima.

U srijedu će većina zaposlenika odlučivati o nastavku štrajka, očekujući u subotu još jedan dan prosvjeda. Danas, u skladu s najavama, iz Pariza prema unutrašnjosti vozi jedan od triju superbrzih vlakova (TGV).

Prema inozemstvu uobičajeno prometuje Eurostar za London i osam od deset Thalysa prema Belgiji i Nizozemskoj. Dva od triju vlakova predviđena su prema Njemačkoj, a osam od deset prema Švicarskoj.

Poremećen je i promet između Pariza i njegovih predgrađa, ali će promet podzemnom željeznicom pretrpjeti nešto manje promjene, gdje će u prosjeku voziti tri od četiriju vlakova. Što se tiče zračnog prometa, oko 30 posto letova otkazano je u pariškoj zračnoj luci Roissyju, a 50 posto na Orlyju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još