DINASTIJA POKAZUJE MIŠIĆE

Sve je spremno za smjenu Kim Jong-ila

11.10.2010 u 22:26

Bionic
Reading

Uz povike 'Spremni za obranu', 'Ljudske smo bombe i meci' te 'Odlučno jedinstvo', dvadeset je tisuća sjevernokorejskih vojnika te impresivan broj tenkova i drugih oružanih vozila marširalo jučer pred 300.000 građana u središtu Pjongjanga, u najvećoj javnoj vojnoj paradi od osnutka zemlje 1948, a u povodu 65. godišnjice ustanovljenja vladajuće Stranke radnika

Izgledalo je to, ponajviše, kao ceremonija predstavljanja naciji budućeg vođe, najmlađeg sina vladajućeg Kim Jong il-a, Kim Jong-una (27), koji je koncem rujna unaprijeđen u generala s četiri zvjezdica, u potpredsjednika Komisija za nacionalnu obranu i u člana Centralnog komiteta Stranke radnika, što govori u prilog sveopćeg uvjerenja da će uskoro naslijediti ratobornog i nedodirljivog oca.

Prvi put na takvu svečanost puštena je odabrana grupa stranih novinara. Reporter Reutersa tako svjedoči da je lider Kim Jong-il, iako teško bolestan nakon teško preboljenog moždanog udara 2008, ipak na nogama izdržao sat vremena, mašući povremeno vojnicima.

Kim Jong-un, koji jako sliči na djeda, božanskog lika Kim Il-sunga, koji, kako kaže službena propaganda, još vlada zemljom iako je umro 1994, mora brzo pokazati sposobnosti vodstva. I Kina i Južna Koreja strahuju od procesa nestabilnosti i puknuća sjevernokorejskog društva ako ne bude konsolidirana vlast prije smrti Kim Jong-ila.

Naime, iza te pompozne parade oružja i parola, krije se tvrda stvarnost gladnog naroda koji bi mogao navaliti na granice rečenih zemalja ako dođe do izvanredne krize. Predviđa se scenarij sličan onomu koji je prethodio padu Berlinskog zida, jer se ne isključuje mogućnost drastičnog puknuća najzatvorenije zemlje na planetu.

O tome su, između ostalog, prije par dana u Pentagonu razgovarali američki ministar obrane Robert Gates i njegov južnokorejski kolega Kim Tae-young. Stvara se, naime, strategija za novo vrijeme kada će zemlju, prema predviđanjima, voditi mladi Kim Jong-un iako se ne isključuju sektaške borbe za vlast koje bi dovele do velikih nereda i do opće krize.

Potpredsjednik Kine Xi Jinping izjavio je kako njegova vlada vjeruje u 'novo rukovodstvo Sjeverne Koreje, u novi gospodarski plan, u poboljšanje uvjeta života te u normalizaciju međunarodnih odnosa'.

Podsjetimo, rat koji je odvojio Koreje (1950-1953) nije službeno završen, granica je ničija zemlja, naoružana do zubi, a vlasti Seula optužuju one u Pjongjangu da su potopile ratni brod Južne Koreje i pobile 46 mornara što Sjeverna Koreja odbija priznati.

Režim Pjongjanda odbija i nastaviti pregovore s UN-om u nuklearnom razoružavanju.