MAĐARSKI TAJNIK ZA OKOLIŠ

'Novo izlijevanje mulja je neizbježno!'

10.10.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Sjeverna strana rezervoara tvornice aluminija u Ajki neće izdržati pritisak i pitanje je vremena kada će doći do novog izlijevanja toksičnog mulja, izjavio je u nedjelju za agenciju MTI mađarski državni tajnik za okoliš Zoltan Illes

Unatoč ranijim suprotnim izjavama, Illes je novinarima rekao da je pukotina u stijenki rezervoara nije stabilizirana nego se, naprotiv, proširila zbog velike vlažnosti i magle tijekom noći. Pukotina je 50 centimetara široka i 25 metara duga.

Svi stručnjaci očekuju da će rezervoar popustiti, rekao je Illes novinarima u selu Kolontaru. 'To se može dogoditi danas, ali i za tjedan dana', rekao je.

Mađari su sada u utrci s vremenom jer su u tom selu u subotu počeli graditi novu branu kojom bi se trebalo zaustaviti širenje novog izljeva toksičnog mulja. Temelji su položeni jučer, a brana bi trebala biti visoka četiri do pet metara. Procjenjuje se da će se u drugom valu iz rezervoara izliti pola milijuna prostornih metara mulja.

Zbog opasnosti novog izlijevanja toksičnog mulja vlasti su u subotu evakuirale 800 stanovnika Kolontara. U pripravnosti za evakuaciju su i stanovnici najbližeg gradića, Devecsera, koji ima 5,5 tisuća žitelja.

U međuvremenu se pH razina u Dunavu, povišena nakon prvog izljeva mulja u ponedjeljak, vratila u normalu, objavilo je mađarsko ministarstvo unutarnjih poslova.