ITALIJU PODIJELILA EUTANAZIJA

Zatražena obdukcija Eluane Englaro

10.02.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Talijanska policija morala se u noći na utorak umiješati kako bi smirila prosvjednike, one za i one protiv eutanazije, koji su se zamalo sukobili pred klinikom u Udinama u kojoj je umrla Eluana Englaro, djevojka koja je postala simbol borbe za pravo na smrt

Tristotinjak katoličkih vjernika okupilo se ispred te ustanove čim su u ponedjeljak navečer doznali za Eluaninu smrt, gdje su proveli noć pjevajući i moleći za nju, piše talijanski tisak.

Uzvikivali su 'ubojice' i 'banditi' omanjoj skupini koja se okupila pred drugim ulazom u kliniku noseći transparent 'Udine su solidarne s Beppinom', Eluaninim ocem koji je deset godina vodio pravnu bitku za pravo na prekid umjetnog hranjenja kćeri koja je dugi niz godina bila u komi.

Policija se umiješala oko ponoći, prije nego je došlo do fizičkog obračuna između dviju skupina. U utorak ujutro ispred klinike je bilo mirno, prema istim izvorima.
U utorak će se u Udinama održati sastanak na kojemu će se utvrditi način obdukcije Eluanina trupla radi utvrđivanja točnih uzroka smrti koja je nastupila ranije nego su to liječnici očekivali.

Protivnici eutanazije su odmah zatražili obdukciju, neizravno optužujući liječnike da su možda ubrzali njezinu smrt kako talijanski parlament ne bi po žurnom postupku donio zakon koji bi ih natjerao da nastave hranjenje djevojke, prekinuto u petak.

Prema liječničkom priopćenju koje prenosi Ansa, Eluanina smrt je nastupila u 20.10 sati po srednjoeuropskome vremenu 'najvjerojatnije' zbog zatajenja rada bubrega koje je dovelo do zatajenja rada pluća i srca.