BROJ POGINULIH - 6

Mađari pronašli još jednu žrtvu mulja

08.10.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Broj poginulih u teškoj kemijskoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak na zapadu Mađarske povećao se na šestero pošto je u petak pronađeno tijelo jedne osobe koja se smatrala nestalom, objavili su u subotu spasioci.

Osoba, koja nije identificirana, pronađena je ispod blatom u selu Devecser, rekao je predstavnik spasilaca Arpad Muhoray

Selo Devecser i susjedno selo Kolontar najteže su pogođena valom otrovnog crvenog mulja koji je iscurio u ponedjeljak iz spremnika tvornice aluminija u Ajki, 160 kilometara zapadno od Budimpešte.

Posljedice zagađenja na Dunavu polako se normaliziraju u Mađarskoj u petak nakon teške industrijske nesreće u tvornici aluminija u ponedjeljak kad je nekoliko sela na zapadu zemlje poplavio val toksičnog crvenog mulja pri čemu je smrtno stradalo šest osoba.

U petak ujutro razina pH u Dunavu kod Komaroma (80 kilometara zapadno od Budimpešte) iznosila je 8,4, kazao je jedan od stručnjaka koji provode redovita mjerenja lužnatosti u rijeci.

Ta je brojka neznatno viša od normalne ali više nema posljedica škodljivih po eko sustav.

Na ušću rijeke Rabe u Dunav, drugu najdužu rijeku u Europi nakon Volge, ta razina naprotiv iznosi 9 i dalje se primjećuje sporadični pomor riba ali manje nego u četvrtak.

Dok stručnjaci smatraju da će lužnati učinak biti kratkog vijeka duž Dunava, razinu zagađenja teškim metalima, posebice kromom, treba tek utvrditi.

Organizacija Greenpeace trebala bi u petak održati novinsku konferenciju kako bi predstavila rezultate analize uzetih uzoraka.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je izjavio kako je kriza koju je prouzročilo istjecanje toksičnog crvenog mulja iz tvornice aluminija pod kontrolom te da Dunav ne bi trebao biti ozbiljnije zagađen.

'Dobra novost je da smo kriznu situaciju uspjeli staviti pod kontrolu', rekao je Orban koji boravi u Sofiji. 'Borimo se kako bismo smanjili opasnost po okoliš. Uspjeli smo staviti pod kontrolu i stanje na Dunavu', kazao je Orban nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim

Europska povjerenica za izvanredne situacije, Bugarka Kristalina Georgijeva trebala bi krajem tjedna doputovati u Mađarsku, rekao je premijer Orban. Mađari su u četvrtak navečer službeno zatražili europsku pomoć, a Georgijeva je pozvala sve zemlje članice EU-a da na mađarski poziv velikodušno odgovore.