EKO KATASTROFA U MAĐARSKOJ

Otrovi ušli u Dunav, nadzor kod Batine

07.10.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz tvornice aluminija u Mađarskoj dospio je u četvrtak do Dunava, objavio glasnogovornik mađarske službe za izvanredna stanja Tibor Dobson, prenosi MTI

Toksični mulj pojavio se na ušću rijeke Rabe u južni rukavac Dunava, Mosoni-Dunav, blizu Gyora oko 8,30 sati ujutro. Uzorci vode pokazuju da lužnatost (pH) mulja sada iznosi između 8,96 i 9,07, a normalnom razinom smatra se 8,0, izjavio je za agenciju AFP neimenovani dužnosnik mađarske vodoprivrede. To znači da mulj predstavlja neznatnu prijetnju tamošnjem ekosustavu. Na početku katastrofe u ponedjeljak lužnatost je iznosila 13,5.

Zahvaljujući poduzetim mjerama za neutralizaciju, mulj više nije vidljiv golom oku, javlja AFP. Novinar te agencija javlja da se mrtve ribe mogu vidjeti na površini rijeke Rabe, ali ih na Dunavu nema.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene.

Pojačan nadzor Dunava kod Batine

Stručni tim Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije jutros je započeo pojačani monitoring Dunava kod Batine zbog ekološke katastrofe koja se dogodila u ponedjeljak u zapadnom dijelu Mađarske, sjeverozapadno od jezera Balaton, doznaje Hina u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Uzimaju se prvi "pojačani uzorci vode" iz Dunava, a nastavit će se svaki dan, tjedan dana, te nakon toga ovisno o procjeni i daljnjem razvoju situacije, doznaje se u DUZS-u.

Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz tvornice aluminija u Mađarskoj dospio je u četvrtak do Dunava, objavio je glasnogovornik mađarske službe za izvanredna stanja Tibor Dobson, prenosi MTI.