BOSNA UMIRE

'Četnički genocid opet raste'

10.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

U više gradova u Bosni i Hercegovini pojavili su se plakati pod nazivom 'Patriotske snage zovu - Bosna umire' kojima se građani pozivaju na protivljenje Prudskom sporazumu

Plakati su se pojavili u organizaciji više web portala, među kojima su i Pibbih.org i Bošnjaci.net, a osvanuli su u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Bihaću, Brčkom, Sanskom Mostu, Cazinu i drugim gradovima u kojima će, kako se najavljuje, biti organizirane 'određene aktivnosti' protiv Prudskog sporazuma koji su potpisali lideri triju vladajućih etničkih stranaka u BIH.

Prudskim sporazumom Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli su krajem prošle godine suglasnost oko rješavanja pitanja državne imovine, popisa stanovništva, ustavnih promjena i rješavanje pravnog statusa distirkta Brčko.

Sporazum, koji je dobio ime po mjestašcu Prud kod Odžaka (nekoliko stotina stanovnika) izazvao je velik interes u javnosti, posebno poslije različitih interpretacija potpisnika o njegovom smislu i značaju.

U vrhu plakata, na bijeloj pozadini, crvenim slovima koja se razlijevaju i poljima nalik 'krvavim mrljama', piše i 'Četnički genocid opet raste... Dodik završava što je Karadžić započeo', 'Džamije se opet za Bajram ruše', 'Bosna i Hercegovina se opet dijeli, Tihić nas je izdao četnicima'.

'Prudski sporazum' očito najvećim dijelom ide na uštrb Bošnjaka, što su shvatili i obični građani koji svakodnevno osuđuju ponašanje svog lidera Tihića, tvrdi na web siteu jedan od organizatora bunta.

'Patriotske snage', kako je objašnjeno, žele doprinijeti buđenju savjesti tako da pismima na adrese dužnosnika, ustanova, javnih osoba, intelektualaca, stranaka, ali i javnim prosvjedima kažu 'ne' dijeljenju BiH.

Akciju su podržali i drugi web portali i udruženja, među kojima je i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.