EKO-KATASTROFA U MAĐARSKOJ

Obnova sela mogla bi trajati i godinu dana

06.10.2010 u 20:22

Bionic
Reading

Obnova sela opustošenih nakon izlijevanja toksičnog crvenog mulja koji se u ponedjeljak izlio iz tvornice aluminija na zapadu Mađarske, mogla bi potrajati i do godinu dana, izvijestio je u srijedu državni tajnik za zaštitu okoliša Zoltan Illes

'Čišćenje i obnova sela oko tvornice aluminija, nakon nesreće koja je usmrtila četiri osobe i izazvala ekološku katastrofu, moglo bi potrajati mjesecima, čak i do godinu dana', izjavio je Illes za lokalni list.

Mađarske službe u srijedu intenzivno rade na čišćenju toksičnog crvenog mulja koji se u ponedjeljak izlio iz tvornice aluminija, usmrtio četiri osobe i izazvao ekološku katastrofu, javile su vlasti u Budimpešti. Ozlijeđene su 123 osobe, a tri se još uvijek smatraju nestalima. U bolnicu je prevezena 61 osoba, uglavnom zbog opeklina.

'U čišćenju koje se danas nastavlja sudjeluje petstotinjak ljudi. Čistimo ulice i kuće vodom pod visokim tlakom', rekla je Timea Petroczi, glasnogovornica službe za izvanredna stanja. 'Od jučer se čiste i rijeke', dodala je. Spasilačke ekipe trenutačno traže još tri osobe, jer su se druge tri s prvotna popisa nestalih u međuvremenu javile.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Nesreća je poprimila razmjere nacionalne katastrofe, zaprijetivši flori i fauni u podunavskom području.

Troškovi obnove 'mogli bi dosegnuti i desetke milijuna eura', rekao je Illes. Ako udruga MAL, vlasnica tvrtke, ne bude imala dostatna sredstva, 'svotu će djelomično morati osigurati mađarska vlada ili će se zatražiti pomoć EU-a', kazao je, dodavši kako je već razgovarao s bivšim predsjednikom mađarskog parlamenta, Janosem Aderom, aktualnim članom Povjerenstva za zaštitu okoliša pri Europskom parlamentu.