TERORISTIČKE PRIJETNJE EUROPI

Jača napetost između Pakistana i SAD-a

06.10.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Veleposlanik Pakistana u SAD-u, Hussein Haqqani, potvrdio je da intenzivna bombardiranja talibana i Al Kaidinih ćelija u Sjevernom Waziristanu imaju kao odgovor terorističke prijetnje europskim metropolama

Inače, napetosti između Islamabada i Washingtona rastu. Prošli je tjedan u napadu američkim helikopterima na granici Afganistana i Pakistana poginulo troje pakistanskih vojnika što je dovelo da pakistanske vlasti zatvore granični prijelaz

Khyber, jedna od glavnih točaka ulaza američkih i savezničkih kamiona u Afganistan za opskrbu NATO-a (koji se ispričao Pakistanu za incident).

Prema Haqqaniju, porast američkih inkurzija u Pakistanu – gdje su Amerikanci ovaj ponedjeljak pobili osam pakistanskih civila – odgovara planovima da se spriječe moguća teroristička djelovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj. Sve je počelo nakon uhićenja njemačkog državljanina u srpnju u Afganistanu.

SAD i Japan su dali upozorenja svojim građanima, turistima u Europi, da postoji opasnost od terorističkih napada ne precizirajući u kojim bi se to gradovima moglo dogoditi. Velika Britanija također upozorava svoje državljane koji putuju u Francusku i Njemačku. Francuska je policija u maksimalnoj pripravnosti, dok njemačka nije.

Veleposlanik Haqqani je ustvrdio da pakistanske tajne službe surađuju s američkim i europskim, ali jedan izvještaj Bijele kuće koji je procurio na stranicama The Wall Street Journal tvrdi da Pakistan nedovoljno surađuje da bi se neutralizirala skloništa Al Kaide u toj zemlji.

Pakistan je ključan u savezničkom ratu protiv talibanske pobune u Afganistanu. Talibani, međutim, praktički vladaju u Sjevernom Waziristanu, zbog čega SAD često ulazi svojim zrakoplovima i helikopterima u Pakistan. Međutim, isprike pakistanskom predsjedniku Asifu Ali Zardariju upućuje NATO, što još više otežava odnose Amerikanaca i Pakistanaca.