OBAMINE MJERE

Paket poticaja prošao glasovanje u Senatu

10.02.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Prijedlog zakona o gospodarskim poticajima u ponedjeljak je prošao na ključnom proceduralnom glasovanju u američkom Senatu, čime je otvoren put za njegovo puno senatsko izglasavanje u utorak i potom za usklađivanje s prijedlogom Predstavničkog doma Kongresa.

Kasno u ponedjeljak, Senat je sa 61 glasom za i 36 protiv, odlučio o završetku rasprave i stavljanju zakona na izglasavanje u utorak, čime je potvrđeno da Demokrati imaju 60 glasova potrebnih da se onemogući proceduralno opstruiranje donošenja zakona.

Uz 58 demokratskih senatora, prijedlog su podržali i republikanci Susan Collins, Olimpya Snowe i Arlen Specter

Kongresni ured za proračun u međuvremenu je izvršio prilagodbu procijenjene vrijednosti zakona, koja sada iznosi 838 milijardi dolara, što je porast u odnosu na iznos od 827 milijardi dolara koji se široko citira, izvijestio je američki javni radio NPR.

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je naglasio kako ekonomisti upozoravaju na mogući daljnji gubitak milijuna radnih mjesta i teško popravljive štete za gospodarstvo ako izostane vladina akcija.

U govoru u Eklhartu, Indiana, za predloženi je zakon rekao kako "nije savršen", ali je "prave veličine i dosega, i ima prave prioritete da bi stvorio poslove koja će pokrenuti američko gospodarstvo i transformirati ga za 21. stoljeće".

Senatski kompromis razrađen je tijekom vikenda, a zajednička radna skupina demokrata i republikanaca, smanjila je predviđena izdvajanja za oko 100 milijardi dolara, s prvotno predviđenih 937, uključujući i 40 milijardi pomoći saveznim državama za škole, 19 milijardi za gradnju škola i 5,8 milijardi za zdravstvene inicijative.

Te uštede na socijalnim programima već su izazvale nezadovoljstvo demokrata u Predstavničkom domu, što ukazuje na moguće komplikacije u procesu usklađivanja dvije varijante zakona, koje se razlikuju u desetinama stavki potrošnje.

Predstavnički dom ranije je prihvatio paket poticaja vrijedan 819 milijardi dolara bez glasova republikanaca.

Senatorica Susan Collins upozorila je da neće podržati konačnu verziju zakona, ako on u procesu usklađivanja naraste preko iznosa prihvaćenog u Senatu.

Republikanac Arlen Specter napisao je u ponedjeljak u The Washington Postu kako nema drugog izbora nego podržati paket. "Ja podržavam paket gospodarskih poticaja zbog jednog jednostavnog razloga: Zemlja si ne može priuštiti da ne poduzme akciju", naveo je.

Obama je izjavio da želi potpisati taj ključni zakon u naporima nove administracije za oporavak gospodarstva, do Predsjedničkog dana, 16. veljače.