RAZLIČITI NOVINARSKI I ZAKONSKI STANDARDI

Nijemci gone austrijske novinare radi afere Hypo

06.10.2010 u 11:55

Bionic
Reading

Ne jenjava interes austrijske javnosti za aferu Hypo: Wolfgang Kulterer se javio iz zatvora pismom od 14 stranica i objasnio da su krivi svi osim njega, a državno odvjetništvo iz Münchena diže cijele serije tužbi protiv novinara i urednika iz austrijskih medija koji nesmetano objavljuju sudske dokumente – što je u Njemačkoj kažnjivo, a u Austriji nije

Wolfgang Kulterer nikako ne podnosi istražni zatvor. Bivši predsjednik uprave Hypo banke, optužen za pronevjeru i nesavjesno poslovanje, nalazi se iza rešetaka u Klagenfurtu već više od mjesec dana, a nakon što mu je lokalni sud

već dvaput odbio zahtjev za puštanje, Kulterer se, preko svojih odvjetnika, obratio višoj pravosudnoj instanci u Grazu.

Na četrnaest stranica, koje su objavile Kleine Zeitung, Dieter Böhmdorfer i Ferdinand Lanker, Kultererovi odvjetnici iznose njegovu obranu u nastajanju, koja se može sažeti u rečenicu - drugi su krivi za sve! Primjerice, na optužbu da je u međuvremenu propaloj aviokompaniji Styrian Spirit dao višemilijunski kredit bez pokrića, Kulterer se preko odvjetnika brani da je za sve to kriv i odgovoran Jörg Haider, pokojni koruški župan i politički pokrovitelj ekspanzije Hypo Alpe Adria grupe. Haider, naravno, nije u prilici proturječiti Kultererovoj tvrdnji da je kredit odobren zahvaljujući garancijama koruškog župana Hypo banci, koje se, u svakom slučaju, nisu pokazale realnima, jer je propala i aviokompanija i dva milijuna eura koje im je Kulterer poklonio.

Haider je krivac i za kredit koji je Hypo banka dala privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru, tvrde Kultererovi odvjetnici, navodeći da je 'kredit odobren nakon obećanja da će ga Guggenbichler moći vraćati zahvaljujući svojem angažmanu za Haidera'. Kulterer također izjavljuje da nema namjeru bježati od suda, što je bio direktni povod njegova hapšenja, jer je to 'suprotno strukturi njegove ličnosti'. Naime, bivši šef Hypo banke je 'visoko intelektualan čovjek, svjestan da bi bijeg za njega imao samo negativne i nepopravljive posljedice'.

I dok jedne austrijske novine citiraju sudske dokumente, druge se zbog toga nalaze na optuženičkoj klupi!Tjednik Profiloptužen je u Njemačkoj baš zbog toga, konkretno njegovi urednici Ulla Schmid i Michael Nikbakhsh. Od 27. srpnja državno odvjetništvo iz Münchena istražuje spomenute novinare zbog njihove serije članaka o aferi Hypo, u kojima su prekršili Paragraf 353d njemačkog Kaznenog zakona, u kojem se zabranjuje objavljivanje citata iz pravosudnih dokumenata. Na crnoj listi minhenskog tužiteljstva nalaze se i novinari tjednika News i dnevnika Wirtschaftsblatt. Zanimljivo je napomenuti da u Austriji uopće ne postoji ništa slično u tamošnjim zakonima te da su novinari na meti njemačkog tužiteljstva zbog nečega što u njihovoj državi nije nikakvo kršenje zakona!

Ovaj mali pravosudni skandal je već počeo rasti, jer su se oglasili urednici njemačkih novina i izrazili solidarnost svojim austrijskim kolegama. Stvar se već podiže i na razinu Europske unije, jer je apsurdno da novinari jedne članice, poštujući sve njene zakone, budu kazneno gonjeni u drugoj.