FNANCIJSKA KRIZA

Merkel i Sarkozy traže izvanredni samit EU-a

09.02.2009 u 23:38

Bionic
Reading

Njemačka i Francuska u ponedjeljak su pozvale češko predsjedateljstvo Europske unije da sazove izvanredni samit čelnika zemalja EU-a o financijskoj i gospodarskoj krizi s kojom se Unija suočava

BRUXELLES - "Vraćanje povjerenja mora ostati glavni prioritet", rekli su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u zajedničkom pismu češkom premijeru Mireku Topolaneku i Europskoj komisiji.

"Rješenja se mogu razlikovati od jedne do druge države. Ali smjernice i načela treba zajednički odobriti kako bismo osigurali primjereno funkcioniranje zajedničkog tržišta i izbjegli posljedice za Uniju", kaže se u pismu.

Neformalni summit, koji će se vjerojatno održati u Bruxellesu tijekom posljednjeg tjedna veljače, također će se baviti odgovorom zemalja članica na recesiju i pritiskom koji stvara na njihove javne financije. Nekoliko je članica prošle godine, uključujući Francusku i Španjolsku, prekršilo EU-ovo ograničenje deficita proračuna.

"Naši građani očekuju da uzmemo u obzir interese budućih naraštaja. Moramo potvrditi našu predanost povratku održivosti javnih financija", napisali su Merkel i Sarkozy.

Glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger rekao je danas da će summit pripremiti temelje za redovan proljetni skup Unije koji je tradicionalno posvećen gospodarskim pitanjima i koji će se ove godine održati 19. i 20. ožujka.

Točan datum i mjesto održavanja vjerojatno će biti objavljeni u srijedu nakon sastanka Topolaneka i izvršnog tijela EU-a.