DVA MJESECA POD ZEMLJOM

Čileanske rudare pripremaju za skoru slobodu

05.10.2010 u 18:57

Bionic
Reading

'Zahvaljujući tzv. Planu B i pogodnostima terena, bušilica T-130 najbrže stiže do 33 zakopana rudara koji danas obilježavaju dva mjeseca agonije. Ako sve bude išlo po planu, akcija izvlačenja bi mogla početi već ovoga vikenda.'

Izjavio je to Pedro Butazzoni, predsjednik kompanije za bušenja Geotec, vlasnik bušilice T-130 koja je dio tzv. Plana B (nastavlja se prvi plan, a izvodi se i Plan C), jedna od triju varijanti izvlačenja rudara koji su se podigli i sada se nalaze u jednoj sobi za alate na dubini od 624 metara (bili su na 700 metara dubine kada se dogodila havarija).

Bušilica se približava dubini od 500 metara, a glavno je pitanje hoće li se rupa morati obložiti cijevima metala, što bi sve odgodilo četiri ili pet dana, ili će izbušena stijena biti dovoljno jaka da izdrži prolaz kapsule kojom će se izvlačiti, jednog po jednog, 32 čileanska i jedan bolivijski rudar.

Sve u svemu, optimizam kraljuje u logoru Esperanza (nada), u rudniku Sveti Josip, u lokalitetu Copiapó, s obzirom na to da su prva predviđanja govorila da će rudari moći izaći na površinu tek u prosincu, možda čak i oko Božića.

Čileanski predsjednik Sebastián Piñera ne gubi nadu da će rudari biti izvučeni prije njegova puta u Europu, 17. listopada, kako bi mogao sudjelovati u velikim slavljima koja se pripremaju za heroje toga rudnika u zemlji s jakom rudarskom tradicijom.

U međuvremenu, ekipa psihologa koju vodi prof. Alberto Iturra već tjedan dana rudarima putem televizijskog signala daju lekcije govorništva i odnosa s javnošću. U ekipi je i iskusan novinar koji ih poučava tome kako odgovarati na brojne intervjue koje ih čekaju. Psiholozi rade i s članovima obitelji, da se pripremi susret, da se poštuje drama kroz koju su prošli i koja će svakoga na ovaj ili onaj način obilježiti i da se svi skupa nauče na novi život, jer su se svi promijenili što je važno razumjeti i znati prihvatiti.

Gotov je i plan izvlačenja; kapsula Fenix će najprije spustiti jednog bolničara od četiriju koliko ih je za ovu priliku posebno obukla Čileanska vojna mornarica. Taj će bolničar znati da se spušta samo na dan akcije. Svako će izvlačenje trajati oko sat vremena. Već na površini, svi rudari idu u izolaciju od 48 sati i u improviziranu bolnicu odakle helikopterima vojske idu u obližnju opću bolnicu na ozbiljne pretrage.

Rudari su započeli sa 'selidbom' kanalima od 12 centimetara što im je pomoglo da se održe na životu i šalju gore pisma i osobne stvari koje žele sačuvati do kraja života, jer se u taj rudnik nitko više neće vratiti.