SAVEZ REPUBLIKA ILI NIŠTA

Dodik opet prijeti rasturanjem BiH

05.10.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Republike Srpske (RS) i novoizabrani predsjednik toga entiteta u BiH Milorad Dodik izjavio je u razgovoru za srbijanski dnevnik Danas od utorka da je Bosna i Hercegovina moguća ili kao savez republika ili je neće biti, a kao svoju prvu aktivnost na mjestu predsjednika RS najavio je rad na konstituiranju tijela vlasti

'Bavit ću se i temama koje nam nameću stranci, a koje se tiču ustavnog poretka BiH. Spremni smo vratiti se na izvorni Daytonski sporazum, odnosno da se Republici Srpskoj vrate otete entitetske nadležnosti. To je jedini mogući okvir u kojemu se možemo kretati', izjavio je Milorad Dodik

Upitan kada će o tome razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio da s njima nema što razgovarati te da se sve već zna, ističući pritom kako je BiH moguća ili kao savez republika ili je neće biti.

To, kako je objasnio, znači 'labav savez, što labaviji' te ujedno vraćanje Republici Srpskoj nadležnosti koje joj pripadaju po Daytonskom sporazumu.

'Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv', ustvrdio je Dodik.

On je, piše Danas, odbio odgovoriti na pitanje je li srbijanski predsjednik Boris Tadić uvjetovao potporu koju mu je dao na izborima održanim u nedjelju, 3. listopada.

'Nama je Srbija veoma važna i podupiremo politiku koju vodi Tadić. Vi se bavite nagađanjima o tome da sam se na nešto obvezao, i to baš na današnji dan kada sam pobijedio na izborima', kazao je Dodik.