Svijet DESET GODINA ZABRANE

Dobitnica Nobela za mir protjerana iz Izraela

Sjevernoirska aktivistkinja za mir Mairead Maguire, dobitnica Nobelove nagrade za mir, protjerana je u noći na utorak iz Izraela u London, po odluci izraelskog vrhovnog suda, doznaje se od ministarstva unutarnjih poslova

'Mairead Maguire protjerana je u noći na utorak u London. Operacija je protekla bez izgreda', rekla je glasnogovornica ministarstva Sabine Hadad.

Izraelski vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji, odbilo je u ponedjeljak navečer žalbu Maguire na progon i na zabranu desetogodišnjeg ulaska u Izrael.

Maguire (66) je uhićena 28. rujna nakon silaska iz zrakoplova u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu, kamo je doputovala u sedmodnevni posjet radi razgovora s međunarodnim aktivistkinjama za mir u Izraelu i na palestinskom teritoriju. Odmah je smještena u pritvor.

Izraelske vlasti su je već bile protjerale u lipnju, zajedno sa svim putnicima na irskom brodu s humanitarnom pomoći koji je pokušao probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

U petak je izraelski sud odbacio prvu žalbu Maguire na odluku o izgonu, ocijenivši da je u lipnju, kada je protjerana, bila propisno upozorena da idućih deset godina ne smije ulaziti u Izrael.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još