Svijet 'STARATELJ ZNA NAJBOLJE'

Konzervativne Saudijke bore se za neravnopravnost

Žene koje se bore za ravnopravnost prisutne su u gotovo svim državama svijeta i odavno ne predstavljaju novinu, ali Saudijska Arabija ima i ženski pokret koji se bori za očuvanje neravnopravnosti žena i muškaraca

Aktivistice pokreta pod nazivom 'Moj staratelj zna što je najbolje za mene' bore se za opstanak sustava muških staratelja, obično muža ili najbližeg krvnog rođaka, koji odlučuje o svim bitnim pitanjima u ime žene.

Pokret koji je prošle godine pokrenula Roda Al Jusif iz Džede, u međuvremenu ima nekoliko tisuća gorljivih članica i vlastitu web stranicu. Svoje ideje propagira i na društvenoj mreži Facebook.

Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno glasati na izborima ni voziti auto. Da bi upisale fakultet ili se udale, trebaju dozvolu svog muškog staratelja, oca, ako nisu udane, ili najbližeg krvnog srodnika. Nakon udaje, muž postaje zakonski staratelj svoj žene.

Muški staratelj odlučuje i da li žena smije raditi ili primjerice nekamo otputovati, osim ako nije navršila 45 godina.

Al-Jusif, čiji je djed emigrirao u Saudijsku Arabiju iz Somalije, bori se uz potporu princeze Gade bing Abdulah bin Džalavi Al-Saud iz kraljevske obitelji za očuvanje sustava 'muškog starateljstva' koji je, kako naglašava, u skladu s tradicionalnim arapskim vrijednostima i islamskim šerijatskim pravom.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još