OBLAK SUMNJE U BIH

Dodikova stranka lažirala izbore?

04.10.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Nad izborom Nebojše Radmanovića iz SNSD-a stranke Milorada Dodika, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nadvio se ozbiljan oblak sumnje u moguće namještanje rezultata, jer je čak 13 posto listića proglašeno nevažećim, ali i u Federaciji BiH također je zabilježen nevjerojatno visok postotak nevažećih listića. Ukupno je to preko 100 tisuća nevažećih listića kada se zbroje oni iz Republike Srpske i Federacije BiH

'Ukupno 13,24 posto nevažećih listića u trci za srpskog člana Predsjedništva naznačuje mogućnost prevare i to će se morati detaljno istražiti', rekao je Suad Arnautović, član Izborne komisije, a prenosi Reuters.

Dodikov pulen Nebojša Radmanović tijesno je pobijedio protukandidata Mladena Ivanića iz Partije demokratskog progresa.

Radmanović je osvojio oko 266.000, a Ivanić oko 250.000 glasova.

'Bitka još nije završena', rekao je Ivanić i iznio podatak da je među prebrojanim glasovima, čak 41.000 nevažećih listića, što je 'jako mnogo s obzirom na to da je listić za srpskog člana Predsjedništva BiH izuzetno jednostavan'.

Ti listići, smatra Ivanić, 'presudili su izbore za ovaj nivo vlasti'.

Primjedbe na veliki broj nevažećih listića pojavile su se i u Federaciji BiH. Fahrudin Radončić iz Stranke za bolju budućnost (SBB) i medijski tajkun pozvao je Središnje izborno povjerenstvo da utvrdi zbog čega je na predsjedničkim izborima samo u Federaciji BiH bilo više od 60 tisuća nevažećih listića.