Svijet IZBORI U BIH

U vodstvu Komšić, Izetbegović i Radmanović

Dosadašnji članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Nebojša Radmanović vode u utrci za novi četverogodišnji mandat u tom tijelu, a u utrci za mjesto bošnjačkog člana na izborima održanim u nedjelju vodi Bakir Izetbegović, pokazali su privremeni rezultati koje je u nedjelju navečer objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP)

Prema glasovima prebrojanim do 23 sata, a na temelju rezultata sa 47 posto glasačkih mjesta, Komšić je kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za hrvatskog člana Predsjedništva dobio povjerenje 152 tisuće i 242 birača što je uvjerljivih 55,64 posto.

Za Borjanu Krišto iz HDZ BiH glasovalo je nešto više od 62 tisuće birača ili njih 22,9 posto a za Martina Raguža iz HDZ 1990. oko 33 tisuće ili 12,13 posto birača.

Bakir Izetbegović kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa 71 tisućom ili oko 33 posto glasova.

Prvo veliko iznenađenje ovogodišnjih izbora je to što je na drugom mjestu medijski tajkun Fahrudin Radončić za kojega je glasovalo oko 68 tisuća birača ili njih 31 posto.

Ranija ispitivanja predviđala su pobjedu Harisa Silajdžića no on je ostao tek na trećem mjestu sa potporom 57 tisuća ili 26 posto bošnjačkih birača.

Nebojša Radmanović iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) također tijesno vodi ispred Mladena Ivanića kao kandidata ujedinjene oporbe okupljene oko njegove Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Radmanović je dobio 153 tisuće glasova ili 50 posto, a Ivanić 144 tisuće ili 47 posto.

Rezultate glasovanja za Zastupnički dom Parlamenta BiH SIP će objaviti nakon ponoći.

Prema informacijama SIP-a na općim izborima u BiH zabilježen je odaziv između 56 i 60 posto upisanih birača što je za pet posto više od općih izbora održanih prije četiri godine i općinskih izbora iz 2008. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još