Svijet STRAH OD AL-KAIDE

SAD savjetuje oprez ako se putuje u Europu

Američki State Department u nedjelju će ujutro po mjesnom vremenu najvjerojatnije objaviti upozorenje američkim građanima da budu na oprezu prigodom putovanja u Europu zbog povećane zabrinutosti od terorističkih napada Al-Kaide, izvijestili su u subotu američki mediji

Obamina administracija održala je u subotu sastanke o tom pitanju i počela obavještavati europske vlade o svojoj odluci, kazali su visoki američki dužnosnici, zahtijevajući anonimnost.

Poziv na 'budnost' na putovanju korak je prije upozorenja State Departmenta da se ne putuje u neku zemlju.

Takvo upozorenje moglo bi imati vrlo štetne učinke za transatlantski turizam i trgovinu, ocijenjuju američki mediji.

Visoki američki dužnosnik je istaknuo da obavijest nije 'poziv Amerikancima da ne putuju u Europu, samo da pokažu budnost' zbog povećane zabrinutosti za sigurnost.

Vjerojatno upozorenje slijedi nakon višetjedne istrage koja je počela u kolovozu, kada su američki obavještajni dužnosnici došli do zabrinjavajućih, ali neodređenih prijetećih informacija iz više izvora, uključujući presretnute komunikacije i iskaz njemačkog islamista zatočenog u zatvoru baze Bagram u Afganistanu.

Od tada su američki i europski istražitelji zajedničkim radom došli do zaključka da su vjerojatni ciljevi napada Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Dužnosnici su tragali za sumnjivim timom napadača koji bi mogli planirati udar u stilu komandoskog napada koji su teroristi izveli u Mumbaiju 2008. godine.

Američki dužnosnici nastavljaju istraživati postoje li bilo kakve veze s mogućim prijetnjama na tlu SAD-a, ali do sada obavještajni podaci prvenstveno upućuju na Europu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još