DOPRINOS DEMOKRACIJI

Josipović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

02.10.2010 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputili su poziv svim Hrvatima s pravom glasa u Bosni i Hercegovini da pristupe sutrašnjim općim izborima, priopćeno je iz njihovih ureda

'Stabilnost, samoodrživost i europska budućnost Bosne i Hercegovine od vitalnog su interesa za Republiku Hrvatsku. Dobri odnosi sa svim susjedima temelj su hrvatske vanjske politike, regionalne suradnje i zajedničke budućnosti u Europskoj uniji. Sudjelovanje na izborima nije samo pravo nego i odgovornost svakog građanina', priopćio je predsjednik Josipović

'Stoga pozivam Hrvate s pravom glasa u BiH da izađu na izbore u susjednoj, prijateljskoj zemlji i svojim glasom doprinesu daljnjem demokratskom razvoju i ravnopravnosti svih građana i naroda Bosne i Hercegovine', zaključuje se u priopćenju.

Sutra će birači na općim izborima u BiH odlučivati o novom sastavu tročlanog Predsjedništva BiH, sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te Narodne skupštine Republike Srpske.

Izravno će se također birati predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, te zastupnici u skupštinama deset županija Federacije BiH.

Od sedam sati jutros u BiH je nastupila izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19 sati. Više od tri milijuna i 100 tisuća birača danas u miru može razmisliti komu će dati glas na sutrašnjim izborima. Predizborna promidžba je prošla.

Oni koji su na vlasti obećali su bolje sutra ako opet dobiju povjerenje. Oni koji pak žele vlast obećavali su promjene ako oni dobiju povjerenje birača. Kampanja je bila žestoka, padale su teške riječi, trgali su se suparnički plakati, odjeknula je i pokoja eksplozija.

Da se ne bi kršila izborna šutnja, policija je zabranila nogometne utakmice i sve javne skupove, čak i javne istupe nevladinih organizacija koje prosvjeduju zbog toga. Građani su raspoloženi za izlazak na izbore.

Na izborima će se natjecati ukupno 37 političkih stranaka, 11 stranačkih koalicija i 13 neovisnih kandidata. Biračka mjesta otvaraju se sutra u 7 sati.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je poziv svim Hrvatima s pravom glasa u Bosni i Hercegovini da pristupe sutrašnjim općim izborima.

'U povodu sutrašnjih općih izbora u susjednoj nam i prijateljskoj Bosni i Hercegovini, pozivam sve Hrvate s pravom glasa da se odazovu i pristupe izborima kako bi izvršili svoju građansku i demokratsku dužnost te svojim glasom doprinijeli euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske se zalaže za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda', navodi se na kraju priopćenja iz vladinog Ureda za odnose s javnošću.