PLATIT ĆE BIH, A NE NATO

Milijunska odšteta zbog batina u potrazi za Karadžićem

02.10.2010 u 09:25

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine naložio je u petak vlastima ove zemlje isplatu 287.500 maraka (blizu 1,1 milijun kuna) odštete članovima obitelji pravoslavnog svećenika Jeremije Starovlaha koji su brutalno pretučeni u akciji NATO-vih snaga u potrazi za optuženim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem u ožujku 2007. na Palama kod Sarajeva

Kako se navodi u presudi Suda BiH koju prenose bosanskohercegovački elektronski mediji djelomično je prihvaćen zahtjev obitelji svećenikaStarovlaha koja je tražila odštetu u visini od 1,6 milijuna maraka od države BiH nakon što je zapovjedništvo NATO-a odbilo mogućnost isplate odštete tvrdeći da se radilo o vojnoj akciji. U presudi se dalje navodi da su ozljede ostavile 'teške i trajne posljedice po zdravlje'.

Jeremiji Starovlahu i njegovom sinu Aleksandru koji su teško stradali u akciji NATO-vih vojnika trebala bi biti isplaćena odšteta zbog pretrpljenih tjelesnih ozljeda i duševnih boli te je naloženo da im se isplati renta od po 500 maraka do kraja života počevši od petka 1. listopada. Za suprugu svećenika Vitorki Starovlah naložena je isplata odštete zbog pretrpljenih duševnih boli i umanjenja opće životne sposobnosti.

Vlasti BiH dužne su i nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 11.900 maraka obitelji Starovlah.

Svećenik Jeremija i njegov sin Aleksandar zadobili su ozljede opasne po život za vrijeme akcije pripadnika američkih, britanskih i talijanskih vojnika NATO-a u potrazi za Karadžićem u ožujku 2007. Povrijeđene tužitelje su pripadnici NATO-a prebacili helikopterom do kliničkog centra u Tuzli gdje im je ukazana hitna medicinska pomoć, da bi kasnije nastavili liječenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i oporavak obavljali u rehabilitacijskim centrima.