Svijet 20 GODINA UJEDINJENJA

Njemačka najviše profitirala od proširenja EU-a

Njemačko ujedinjenje pozitivno je utjecalo na razvoj Europe, a zauzvrat je Njemačka politički i gospodarski najviše profitirala proširenjem Europske unije, rekao je Jose Manuel Barroso u poruci u povodu 20. obljetnice ujedinjenja Njemačke

'Njemačko ujedinjenje pozitivno je utjecalo na razvoj Europe. Zauzvrat, Njemačka je više od ijedne druge zemlje politički i gospodarski profitirala od proširenja. Danas je Njemačka snažna pokretačka snaga za stabilnost i rast u Europi', kaže se u Barrosovoj poruci.

'Ubrzanje njemačke i europske povijesti 1989. i 1990. omogućilo je stvari koje su malo vremena prije toga bile potpuno nezamislive: kraj četrdesetogodišnje podjele njemačke države i podjele europskog kontinenta. Težnje naroda za slobodom i demokracijom bile su nezaustavljive', dodao je predsjednik Europske komisije.

'Helmut Kohl (bivši njemački kancelar) bio je u pravu kada je rekao da su jedinstvo Njemačke i Europe dvije strane iste medalje. O tome svjedoči i snažna i nepromijenjena njemačka privrženost Europi, na čemu sam joj zahvalan', kaže Barroso.

Nakon pada Berlinskog zida 9. studenoga 1989, Njemačka je ponovno ujedinjena 3. listopada 1990. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još