IZRAELSKA VEZA?

U virusu Stuxnet otkriven biblijski kod

01.10.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Računalni virus Stuxnet, kojim su nedavno napadnuta iranska nuklearna postrojenja, sadrži kod koji ukazuje na Knjigu o Esteri, što bi moglo značiti da je kreiran u Izraelu, tvrde stručnjaci

Naime, novi broj New York Timesa ističe da jedan od fajlova nosi ime Myrtus što je aluzija na hebrejsku riječ za Esteru. Ta starozavjetna priča, među ostalim, govori o tome kako su Židovi saznali za namjeru Perzijanaca da ih unište. Estera se kod svog supruga, perzijskog kralja, zauzela za Židove i spasila ih od istrebljenja. Ovaj događaj Židovi i danas obilježavaju blagdanom poznatim kao Purim.

No analitičari upozoravaju da također postoji mogućnost da je naziv namjerno smišljen da zavede istražitelje i baci sumnju na Izrael i SAD.

Iranske vlasti javljaju da se virus razmnožava i uništava računalne sustave u njihovoj zemlji, međutim, odbacuju vijesti da je napadom ugrožena i nuklearna centrala Bushehr. Stuxnet je konstruiran za napad na Siemensove kontrole, odnosno SCADA sustave koji se obično koriste za nadzor opskrbe vodom, naftnih platformi i drugih industrijskih postrojenja.

Otkriven je i u Siemensovim sustavima u Indiji, Indoneziji i Pakistanu, međutim trenutačno je najteže pogođen Iran.

Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za njegovo stvaranje, a američki stručnjaci tvrde da nemaju pojma tko stoji iza napada. No Times piše o tome kako postoji cijeli niz razloga zbog kojih je Izrael sumnjiv. Ta je zemlja, naime, uložila golema sredstva u tajni računalni projekt Unit8200, a Stuxnet bi mogao biti prvo jasno upozorenje da se pojačava tehnološki i psihološki rat protiv iranskog nuklearnog programa.

Vezu između koda Myrtus i Estere prvi je otkrio Ralph Langner, njemački računalni stručnjak i savjetnik.

No Shai Blitzblau, čelnik izraelskog vojnog računalnog laboratorija Maglan, specijaliziranog za informacijsku sigurnost, odbacuje ove optužbe.

'Napravili smo potpunu simulaciju koda i rastavili ga na najsitnije dijelove', rekao je Blitzblau. 'Istražili smo njegov protokol i funkcionalnost. Naši su glavni osumnjičenici visoka industrijska špijunaža usmjerena protiv Siemensa i akademski eksperiment.'