Svijet NEOGRANIČENA MOĆ

Ustavni sud Janukoviču proširuje ovlasti

Ukrajinski Ustavni sud donio je u petak odluku o proširivanju ovlasti predsjednika Viktora Janukoviča, ocijenivši nezakonitom reformu za ograničavanje predsjedničkih ovlasti prihvaćenu koncem 2004. tijekom Narančaste revolucije

'Ustavni sud ocijenio je protuustavnom izmjenu ukrajinskog ustava od 8. prosinca 2004. zbog nepoštovanja procedura rasprave i prihvaćanja reforme', rekao je predsjednik suda Anatolij Golovin, a prenijela televizija.

Ta ustavna reforma prihvaćena je u vrijeme Narančaste revolucije kojom je na predsjedničku dužnost došao prozapadni političar Viktor Juščenko pobijedivši suparnika Viktora Janukoviča. Potonji je napokon izabran za ukrajinskog predsjednika početkom 2010. godine.

Tim su se izmjenama smanjile predsjedničke ovlasti u vezi sa sastavljanjem vlade, a u korist parlamentarne većine i premijera. Usto je mandat parlamenta produljen s četiri na pet godina.

Zanimljivo je da su tu reformu predložili tadašnji Janukovičevi pristaše da ograniče predsjedničke ovlasti s obzirom na dolazak na vlast prozapadnog tabora Viktora Juščenka i njegove tadašnje saveznice Julije Timošenko.

Kako navodi ukrajinsko predsjedništvo, odlukom prihvaćenom u petak, ponovo stupa na snagu ukrajinski ustav iz 1996. kada je Leonid Kučma vladao zemljom željeznom rukom, a Viktor Janukovič bio predsjednik vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još