ISTOČNOEUROPSKI HAKERI

Više od 60 optuženih u 'cyber' uroti

30.09.2010 u 21:44

Bionic
Reading

Više od 60 osoba optuženo je u navodnoj globalnoj uroti da se uporabom računalnih virusa ukrade najmanje tri milijuna dolara s američkih bankovnih računa, te šest milijuna funti s računa britanskih banaka, objavio je u četvrtak The Wall Street Journal

Američka istraga povezana je s uhićenjem 19 osoba u Londonu u utorak, u okviru istrage međunarodne skupine 'cyber' kriminalaca koja je navodno ukrala najmanje šest milijuna funti, odnosno 9,5 milijuna dolara s bankovnih računa u Velikoj Britaniji, rekla je u četvrtak osoba upoznata s istragom. Među britanskim bankama izloženim 'cyber' krađi su HSBC i Royal Bank of Scotland.

Prema sudskim dokumentima u SAD-u, računalni hakeri u istočnoj Europi koristili su računalni virus poznat kao 'Zeus Trojan' za pristup bankovnim računima malih i srednjih poduzeća, te općinskih entiteta u SAD-u.

Taj virus, dodan u privitku naizgled legitimnih e-mail poruka, potajno prati računalne aktivnosti osobe i krade korisnička imena i lozinke, navode tužitelji. Osobe poznate kao 'novčane mazge' unovačene su kako bi otvorile bankovne račune u SAD-u za primanje lažnih online transfera novca, kazali su tužitelji.

Te su osobe, od kojih su mnoge unovačene iz istočne Europe ili žive u SAD-u na studentskim vizama, zatim dijelile novac s ostalim članovima urote, a bankovne račune otvorili su s lažnim putovnicama, dodaju tužitelji.

Pred sudom u New Yorku optuženi su za urotu da počine bankovnu prijevaru, za posjedovanje lažnih osobnih dokumenata, za počinjenje online prijevare, urotu za pranja novca i uporabu lažnih putovnica.

Osobe imenovane u kaznenoj tužbe na saveznom sudu na Manhattanu uključuju građane Rusije i Moldavije, navodi WSJ. Devet osoba uhićeno je na području New Yorka, dok je jedna osoba pritvorena drugdje u SAD-u, potvrdio je u četvrtak ured FBI-a u New Yorku.