KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

SAD uveo nove sankcije protiv iranskih dužnosnika

30.09.2010 u 18:40

Bionic
Reading

Pojačavajući pritisak na Iran, Obamina vlada je zbog represije nad iranskom oporbom uvela nove sankcije protiv dužnosnika iranske vlade, pripadnika Revolucionarne garde i drugih koje SAD optužuje da su odgovorni za kršenje ljudskih prava

Novim sankcijama, koje se prvi put temelje na kršenju ljudskih prava, blokira se imovina pod američkom jurisdikcijom i priječi posjet SAD-u, a američkim se građanima zabranjuje bilo kakvo poslovanje s osam osoba na popisu, uključivo glavnog zapovjednika Korpusa Revolucionarne garde, iranskog državnog odvjetnika te ministra socijalne skrbi i više visokih obavještajnih dužnosnika, izvješćuje u četvrtak The New York Times.

'Pod ovlastima tih dužnosnika ili po njihovim zapovijedima iranski građani su samovoljno premlaćivani, mučeni, silovani, ucjenjivani i ubijeni', rekla je u srijedu državna tajnica Hillary Clinton, predstavljajući nove sankcije zajedno s ministrom financija Timothyjem Geithnerom.

'Iranska vlada se oglušila o opetovane pozive međunarodne zajednice da zaustavi te zlouporabe i kazni one koji su odgovorni te da poštuje prava i temeljne slobode svojih građana', dodala je Clinton.

Geithner je naglasio da nove mjere neće štetiti cijeloj zemlji, već su uperene protiv onih koji se štetno ponašaju za iranski narod.

Nove mjere su više simbolične naravi jer je, primjerice, najpoznatije ime na popisu, zapovjednik Korpusa Reveolucionarne garde Muhamed Al-Džafari, već pod američkim sankcijama zbog uloge u iranskom nuklearnom programu, komentira NY Times.

Za ostale dužnosnike s popisa ne vjeruje se da bi u dogledno vrijeme mogli putovati u SAD, niti da imaju veću imovinu pod jurisdikcijom SAD-a.