ČETVRTI DAN ŠTRAJKA

Skraćena čekanja na slovenskoj granici

30.09.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Štrajk slovenskih javnih službenika traje već četvrti dan, ali se na graničnim prijelazima s Hrvatskom, po informacijama slovenske policije, čeka nešto kraće nego proteklih dana

Vrijeme čekanja, po jutros objavljenim podacima policije, najduže je na graničnom prijelazu Macelj - Gruškovje, gdje se na ulazak u Sloveniju čeka četiri, a na izlaz jedan sat.

Na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja u Istri na ulazak se čeka jedan sat, a na manjim međudržavnim prijelazima, kao što su Požane - Sočerga i Bregana naselje - Slovenska vas, čeka se između dvadeset minuta i pola sata.

Slovenski mediji, pozivajući se na izjave štrajkaškog odbora sindikata javnih službenika, navode da su carinici taktički prestali provoditi temeljitije kontrole pri ulasku u Sloveniju, što je proteklih dana izazivalo velike zastoje na graničnim prijelazima, ali da postoji mogućnost da tu ulogu sada preuzme policijski sindikat, ne uspiju li današnji pregovori s vladom.

Sindikati javnih službenika zahtijevaju od vlade da odustane od plana po kojemu bi njihove plaće iduće dvije godine bile zamrznute na sadašnjoj razini, o čemu se danas ponovno pregovaraju sindikati u štrajku i predstavnici vlade.

Mediji navode da bi se štrajk sindikata javnih službenika mogao pretvoriti u dugotrajni društveni konflikt, ako rješenje ne bude postignuto do kraja tjedna.