ČAK 25 POSTO VIŠE NEGO LANI

Ove godine ubijeno 90 novinara

29.09.2010 u 17:14

Bionic
Reading

Od siječnja 2010., ubijeno je najmanje 90 novinara u 33 zemlje, što je 25 posto više nego lani, objavila je u srijedu nevladina udruga Press Emblem Campaign (PEC) i pozvala profesionalne udruge i vlade da budu aktivnije u zaštiti novinara u zonama sukoba

'To je poraz. Ne napredujemo. Umjesto da se stanje popravlja, ono se pogoršava', rekao je Blaise Lempen, glavni tajnik udruge sa sjedištem u Ženevi koja promiče zaštitu novinara u zonama sukoba. Blaise je pozvao 'novinarske organizacije da budu mnogo više aktivnije', a vlade da budu 'čvršće u sprječavanju i kažnjavanju takvih zločina'.

Najopasnije mjesto na svijetu za obavljanje novinarske profesije i dalje je Meksiko s 13 ubijenih novinara koji su pratili rat narkokartela. Slijede Honduras i Pakistan s po devet ubijenih novinara te Irak s pet ubijenih novinara, prema podacima PEC-a koji napominje da je u Iraku nastupilo pogoršanje nakon smirivanja.

Pet je novinara ubijeno i u Rusiji na sjevernom Kavkazu te na Filipinima, navodi udruga i dodaje da je polovica svih novinarskih žrtava u 2010. pala u tih šest zemalja. Novinari su obavljajući svoj posao ubijani u 2010., u Somaliji, Indoneziji, Nepalu, Nigeriji i Kolumbiji te Afganistanu, Angoli, Tajlandu, Indiji, Venezueli i Ugandi.

Nevladina udruga poziva međunarodnu zajednicu da izradi Konvenciju za zaštitu novinara 'kako bi ojačala primjenu postojećih prava', a od Vijeća za ljudska prava, koje upravo zasjeda, da to pitanje stavi na dnevni red.

Press Emblem Campaign (PEC) je udruga osnovana 2004., sa sjedištem u Ženevi u svrhu jačanja pravne zaštite novinara i njihove zaštite u zonama sukoba i civila u opasnim misijama. Tu udrugu koja zagovara donošenje međunarodne konvencije koja bi poboljšala zaštitu.