ŠTRAJKOVI DILJEM EUROPE

U Bruxellesu 50.000 demonstranata

29.09.2010 u 15:24

Bionic
Reading

Danas se nije štrajkalo samo u Španjolskoj već i drugdje u Europi: Irska, Poljska, Grčka, Italija, Rumunija, Francuska, Litva, Cipar, Češka, Estonija, Portugal, te u Belgiji. Štrajkalo se i u Srbiji. U Bruxellesu, je ispred sjedišta EU demonstriralo oko 50.000 ljudi tražeći obustavu restrikcija u socijalnim davanjima u zemljama Unije

Financijska kriza pogađa na jak način mnoge europske države. Vlade štede a zalihe su prazne. Nema za radnike niti za socijalne slučajeve.

Radnici se bune zbog rezanja mirovina te zbog zaleđivanja plaća. Mnogima je to preveliki teret pa je dobar dio Europe danas bio scenariji mnogoljudnih prosvjeda.

Među najvećim prosvjedima, pored onih u Španjolskoj gdje je danas sedmi opći štrajk u novijoj povijesti tamošnje demokracije (prilično uspješan osim u Baskiji), bilježi se onaj u Bruxellesu kamo je došao i veliki broj rudara iz Njemačke. Sindikalisti su pred sjedište EU stigli iz svih zemalja članica a na pozivu ETUC, Unije europskih sindikata.

Štrajk u Španjolskoj je imao i međunarodne posljedice zbog mnogih otkazanih letova pa je na tisuće putnika zaglavljeno u zračnim lukama. Blokiran je i promet u mnogim lukama. U štraku je i 80 posto želježničkog prometa.

U Španjolskoj je bilo dosta nereda, kako smo već izvjestili, a jedan se incident dogodio u Dublinu gdje je vozač svojim miješalicom za beton naletio na ulaz zgrade parlamenta.

Dužnosnici EU ipak tvrde da zemlje trebaju ići dalje sa restrikcijama i planovima štednje.