SLOVENIJA

Vlada usvojila prijedlog štedljivog proračuna

28.09.2010 u 21:13

Bionic
Reading

Slovenska vlada u utorak je prihvatila prijedlog državnog proračuna za iduće dvije godine čija je pretpostavka da će se troškovi države u tom razdoblju smanjiti za 700 milijuna eura, a premijer Borut Pahor naglasio je da se to čini u želji da se poveća konkurentnost i ostvari ponovni gospodarski rast

Takvi proračunski dokumenti indikator su da država odgovorno i kao dobar gospodar upravlja javnim sredstvima, rekao je Pahor nakon sjednice vlade. Dodao je da je do 2015. godine štednjom potrebno dug države smanjiti na 'podnošljivih'42,9 posto BDP-a, jer bi nastavkom sadašnjih trendova javne potrošnje inače narastao do 60 posto BDP-a. Pahor je kazao da će vlada u parlament poslati interventne zakone kojima će zaustaviti rast plaća javnih službenika i državnih dužnosnika, te zamrznuti mirovine i socijalne transfere.

Pahor je još jednom sindikate javnih službenika, koji su u štrajku jer se ne slažu sa zamrzavanjem primanja, pozvao da shvate da je taj potez nužan za ponovni gospodarski oporavak.

Planirani proračunski prihodi za 2011. godinu iznose 8,3 milijarde eura, a rashodi malo prelaze 10 milijardi eura. Proračunski deficit za iduću godinu tako ne bi smio premašiti 4,5 posto, dok bi se 2012. dodatno smanjio na 3,6 posto BDP-a izjavio je ministar financija Franci Križanič.

Kako bi se to ostvarilo, vlada u iduće dvije godine planira proračunske uštede od 700 milijuna eura, kako bi izbjegla situaciju u kojoj će se naći države Europske unije koje bi zbog probijanja proračunskog deficita i rasta duga mogle dobiti sankcije Bruxellesa, objasnio je Pahor.