INTERVJU ZA TV HAYAT

Tadić: Svi Srbi u jednoj državi

09.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je za Srbiju prihvatljivo sve što se dogovore legitimni predstavnici naroda i građana u BiH, ali da se od njega ne može nikada očekivati da će dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske (RS)

'Srbija nikad neće odustati od zaštite srpskog identiteta i kulture u BiH. Ne može se nikad od mene očekivati da ću iznevjeriti interese srpskog naroda, braneći prava Bošnjaka. Nikad ne možete očekivati od mene da ću dovesti u pitanje RS. Ja branim pravo RS na postojanje', istaknuo je Tadić u izjavi za sarajevsku nezavisnu TV postaju Hayat

Tadić je ponovio da krivica za ratne zločine treba biti individualna, jer će, u suprotnom, time biti opterećeni oni koji još nisu rođeni.

Prema Tadićevu mišljenju, revizija Dejtonskog sporazuma moguća je samo ako na to pristanu predstavnici naroda i građana u BiH.

Predsjednik Srbije naglasio je da ni Beograd ni on osobno ne daju nikakve instrukcije predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku, niti da on dolazi po njih.

'Dodik je svoj čovjek koji je dobio veliki broj glasova i koji zna što je njegova odgovornost. On vodi politiku za koju je odgovoran. Mislim da je Dodik previše rijetko u Beogradu i da sam je previše rijetko u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru', dodao je Tadić.

O mogućnostima zajedničkog ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU, Tadić je rekao da bi time na svojevrstan način ponovo svi Srbi bili u jednoj državi, kao i svi Hrvati i Bošnjaci i tako bi ostvarili nacionalne interese.

'Nedvosmisleno je to da većina u Europi želi da mi postanemo članice EU. Ima država i političara koji i nisu baš veliki entuzijasti. Mi moramo učiniti sve što je do nas i ako završimo naš dio posla, rastu šanse za to da brzo postanemo članice EU, u roku od pet do 10 godina', kazao je predsjednik Srbije.