Svijet PRITISNUT ŠTRAJKOM

Pahor spreman sa sindikatima sjesti za stol

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor najavio je u ponedjeljak poslije podne da će predstavnici njegove vlade u utorak obnoviti pregovore sa sindikatima javnih službenika koji su od jutra u štrajku, nakon što su prošlog petka pregovori prekinuti

U utorak će s predstavnicima sindikata razgovarati ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i glavna tajnica vlade Helena Kamnar, rekao je Pahor novinarima. Pahor je međutim odbio kritike sindikata zaposlenih u javnom sektoru da njegova vlada prekida socijalni dijalog i neopravdano zamrzava plaće javnih djelatnika.

'Nijedan predsjednik vlade i nijedna vlada do sada nisu uložili toliko truda u socijalni dijalog', rekao je Pahor. Dodao je da je odluka o zamrzavanju plaća u javnom sektoru donesena zbog ekonomske realnosti i da do novog rasta plaća može doći tek kad se ponovno ostvari stabilniji gospodarski oporavak.

Sindikati javnih djelatnika na zatvorenom su sastanku u ponedjeljak u Ljubljani analizirali situaciju nakon prvog dana štrajka. Predsjednik sindikata carinika Dušan Miščevič izjavio je nakon sastanka da sindikati još nisu dobili nikakav novi prijedlog vlade i da će se štrajk u utorak nastaviti.

Čelnici sindikata u javnom sektoru uz to su istakli da 'ne štrajkaju protiv građana nego protiv vlade' koja im je zamrznula plaće i da ustraju na zakonskoj obvezi vlade da u okviru reforme platnog sustava poveća njihove plaće u ovoj i sljedećoj godini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još