Svijet IZBORI U VENECUELI

Slavi Chávez, slavi i oporba

  • Autor: D. Pilsel
  • 27.9.2010 13:04:34
  • 27.9.2010 11:28:31

Zbrajanje glasova s jučerašnjih parlamentarnih izbora u Venezueli nije završeno, ali vlada koju vodi socijalist Hugo Chávez zadržava većinu u Asamblea Nacional, a opozicija dobiva oko trećinu glasova

Prema prvim službenim rezultatima izborne komisije (CNE) koja uključuje glasove u 23 od 24 pokrajina te zemlje, vlast koju ima Ujedinjena socijalistička stranka Venezuele (PSUV) dobiva najmanje 90 od 165 zastupničkih mjesta. Koalicija Demokratskog jedinstva (MUD), koja obuhvaća skoro sve opozicijske stranke, dobila je najmanje 59 zastupnika. Disidentska stranka PPT, koja je do prije par mjeseci bila u sastavu vlade, dobila je dva zastupnika. Domorodačke udruge Indiosa dobile su tri zastupnika.

Opozicija nije sudjelovala na izborima 2005, a bojkot se dogodio zbog, kako su tada govorili opozicijske čelnici, netransparentnosti. Glasnogovornik MUD-a, Ramón Guillermo Aveledo, smatra da je koalicija pobijedila i dobila 52 posto glasova, ali da 'perverzni izborni sustav CNE-a' te glasove pretvara u manje od 40 posto parlamentarnih mandata.

Predsjednik Hugo Chávez još se nije oglasio, kako se očekuje, na 'narodnom balkonu' u predsjedničkoj palači Miraflores. Tek je preko Twittera poručio da je postignuta 'solidna pobjeda, dovoljna za nastavak procesa'. U novoj je pak poruci napisao: 'Živio bolivarijanski i demokratski socijalizam. Moramo nastaviti s jačanjem revolucije. Nova pobjeda naroda. Čestitam!'

Izbori su bili mirni. Sudjelovalo je oko 66 posto građana s pravom glasa. Promatrači ne gledaju s dobrim očima kašnjenje s rezultatima kada se smatra da je izborni sustav potpuno informatiziran i jedan je od najmodernijih na svijetu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još