Svijet DOK LUŽKOV ODMARA U ALPAMA

Je li ovo novi gradonačelnik Moskve?

Moskovskom gradonačelniku dali su da si izabere manje istaknuto mjesto na koje bi se volio spustiti nakon što pod pritiskom Kremlja podnese ostavku ili bude smijenjen – pišu ovih dana ruske novine

Poslije višetjedne medijske kanonade tijekom koje su po Lužkovu i njegovoj supruzi Eleni Baturini na državnim televizijama istovarene praktički sve prljavštine o kojima se svih ovih godina i desetljeća šutjelo, osramoćeni gradonačelnik drugi put u dva mjeseca otišao je na odmor u Alpe 'proslaviti 74. rođendan'.

Ruski običaji nalažu da ga se ne smjenjuje dok je na dopustu. No kad se vrati, vjerojatno će ga dočekati izbor – odstupi dobrovoljno, ili ćeš biti uklonjen. Pozivajući se na neimenovani izvor u Kremlju, list Vjedomosti piše da je predsjednik Dmitrij Medvedev dao Lužkovu tjedan dana da se odluči.

Najveća nepoznanica glasi: tko je nasljednik 'vječnog gradonačelnika' - velikog gazde koji je skoro dva desetljeća vedrio i oblačio Moskvom, još od vremena dok su komunistički generali planirali državne udare tenkovima, a ulicom se kotrljale gangsterske 90-e, preko velike financijske krize '98, propasti Jeljcinovih oligarha – do 10-godišnje Putinove ere državne kontrole i strahovite ekonomske propulzije u 21. stoljeću?

Izvori Novaje Gazete kažu da će novi vladar najveće europske metropole postati Sergej Sobjanin, 52-godišnji političar golemog iskustva u praktički svim tijelima zakonodavne i izvršne vlasti. Navodno se Lužkov već složio s kremaljskim inženjeringom. Nije dokaz, ali je zanimljivo: u Wikipedijinu članku o Sobjaninu već stoji da od 27. rujna radi kao gradonačelnik Moskve!

Potomak uralskih kozaka, Sobjanin je bivši guverner Tjumenske oblasti. Predsjedao je Dumom naftom bogatog Hanti-Manijskog okruga, a potom je tri godine bio šef Putinove predsjedničke administracije. Njegovo se ime dosad nije toliko pojavljivalo u spekulacijama oko Lužkovljevog nasljednika. Raniji, zapadu poznatiji kandidati iz ruskih medija bili su ministar za izvanredne situacije Sergej Šoigu te utjecajni vicepremijer Sergej Ivanov.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još